nieuws

Rotterdam leent 70 miljoen voor energietransitie

woningbouw 692

Rotterdam leent 70 miljoen voor energietransitie

Rotterdam wil niet wachten tot de verkoop van Eneco rond is en leent daarom een bedrag van 68,2 miljoen euro. Daarmee wil het bestuur vaart maken met zijn grootste ambitie: de energietransitie. Afstoten van vastgoed moet structureel geld in het laatje brengen.

Dat maakte het college bekend bij de presentatie van de Voorjaarsnota. Rotterdam wil de komende vier jaar tenminste 10.000 woningen aardgasvrij maken en isoleren en een CO2-reductie van 440 tot 640 kiloton realiseren. “Als we wachten op verkoop van Eneco zou het betekenen dat we daar nu nog niet aan kunnen werken”, aldus wethouder Arjan van Gils (Financiën).

Het college belooft dat de lening uit het Investering Fonds Rotterdam in 2020 wordt terugbetaald. Dat betekent dat de verkoop van Eneco snel zijn beslag moet krijgen. De gemeente hoopt als grootaandeelhouder van het energiebedrijf bijna een miljard euro te kunnen incasseren. In totaal wil het bestuur deze collegeperiode 150 miljoen euro in de energietransitie steken.

Gemeente Rotterdam gaat ook met de stofkam door zijn eigen vastgoedbezit. Een kleine 500 van de 3100 panden worden verkocht. Dat moet een einde maken aan een structureel tekort van 23 miljoen euro.

Rotterdam streeft nog steeds naar bouw van 18.000 woningen in huidige bestuursperiode

De piek van vorig jaar in de woningbouwproductie (4550 woningen) gaat Rotterdam dit jaar niet evenaren. Daarom moet er volgend jaar een schepje bovenop, want het streven is nog steeds 18.000 woningen in deze bestuursperiode. Bouwwethouder Kurvers wil ruimere mogelijkheden voor onderhandse gunning. Hij wil ongevraagde initiatieven van ontwikkelaars ook kunnen honoreren als het pakweg 120 woningen betreft. Nu kan dat slechts bij projecten tot 25 woningen. “Als partijen een goed plan hebben, moet je het gesprek met ze kunnen aangaan”, zegt Kurvers. “Dat gaat niet als je vervolgens openbaar moet aanbesteden.”

Kurvers broedt daarnaast op verdere verdichting van de stad. In de nieuwe hoogbouwvisie die op stapel staat, zal de bovengrens worden opgerekt richting 200 meter – op sommige speciale locaties nog hoger. Meer hoogbouw wordt onder meer mogelijk rond hoogwaardige OV-knooppunten als Feyenoord City en Alexander.

Reageer op dit artikel