nieuws

Friso gaat flex: 43 verplaatsbare kubuswoningen voor Eindhovense corporatie

woningbouw 933

Friso gaat flex: 43 verplaatsbare kubuswoningen voor Eindhovense corporatie

Ook Friso gaat fabriekmatiger werken. De Friese bouwgroep levert 43 verplaatsbare woningen aan de Eindhovense corporatie Sint Trudo.

Het was een ongebruikt grasveldje van twintig bij honderd meter naast een woonwijk in Eindhoven. Wat moest Sint Trudo daar nu mee? “We waren al een paar jaar op zoek naar prefab-systemen, waarmee je een leuke en zinvolle invulling van de plek kan geven. Niet zomaar containers stapelen”, zegt directeur-bestuurder Jos Goijaerts. Met landschapsbureau Lubbers werd een plan gemaakt. Omdat het veldje niet alleen bij een woonwijk lag, maar ook in de buurt van een industrieterrein, was vanwege de geluidscontouren niet alles mogelijk. De crisis- en herstelwet bracht uitkomst. “Maar dat heeft ons veel uitzoekwerk gekost”, kijkt de corporatiedirecteur terug.

Friso is als beste bus gekomen, nadat Sint Trudo de markt van verplaatsbare woningen, die volgens Goijaerts steeds serieuzer wordt, eerst had afgeschuimd. Wat er zo aantrekkelijk aan de woningen van Friso is? “Heb je de foto’s gezien? Het zijn woningen van zes bij zes meter die je zodanig kunt stapelen dat de entreedeuren niet allemaal recht boven elkaar zitten. Ook zijn er een paar units samengevoegd. Het systeem is net wat flexibeler dan de andere prefabsystemen die op de markt zijn.”

Één dag per woning

Friso noemt de flexwoning die in Sneek gemaakt worden “Cubestee”. De Cube is van kubus en de stee is de benaming van een Groningse boerderij. De basis van de Cubestee is houtskelet. In de fabriek van Houkesloot Prefab in Leeuwarden werden de kozijnen geplaatst. De vloeren, gevels, daken, natte kernen werden samen met de leidingen, installaties naar Eindhoven op een trailer gebracht.”Plug and play”, zegt Wieger Pieter Boonstra, projectleider bij Friso. De elektronica werd ter plaatse gestekkerd. De 43 woningen werden in 43 dagen geplaatst.”Gemiddeld een dag per woning.”

De woningen staan sinds februari in Eindhoven. “Op drie na zijn ze allemaal bewoond. Zeshonderd woningzoekenden hadden zich ervoor ingeschreven. Er was een enorme respons.”

Het is voor Friso de eerste grote opdracht met verplaatsbare woningen. En niet de enige, verwacht Boonstra. “We hebben redelijk wat aanvragen lopen. Dan gaat het om 50, 60 of 70 woningen.” Het is niet de enige stap naar fabrieksmatiger werken van Friso. “We zijn ook bezig met drooggestapeld bouwen. Om de handjes van de bouwplaats te krijgen.”

De kubuswoning was een aantal jaar geleden door architectenbureau Onix bedacht en door Friso en ontwikkelaar Rizoem uitgewerkt als oplossing om de grote asielstroom te huisvesten. Boonstra: “Maar toen kwam de Turkijedeal.” Nu richt Friso zich op plekken met een grote woningnood. De woningen zijn bedoeld voor een- of tweepersoonshuishoudens. Studenten, arbeidsmigranten en allerlei spoedzoekers.

Doorstroomwoning

De woningen blijven in principe tien jaar staan, althans ze hebben een vergunning voor tien jaar. Na die tien jaar gaan de woningen niet terug naar Friso. “Sint Trudo heeft ze volledig afgenomen. Het is hun eigendom”, zegt Boonstra. Maar als ze de woningen willen verplaatsen, wil Friso graag bijspringen.

Goijaerts vindt het gunstig dat minister Ollongren toestaat dat flexwoningen niet tien maar vijftien jaar op hun plek mogen blijven. “Daardoor wordt de restwaarde kleiner, dus het risico ook.”

Voor bepaalde segmenten van de sociale huurmarkt zijn de flexwoningen volgens hem een prima oplossing. Maar een concurrent van de reguliere woning wordt de flexwoning voorlopig niet. “Deze kubuswoning is zes bij zes. Niet groot dus. Het is een doorstroomwoning, als tussenstap naar een reguliere woning.”

Wat kost een Cubestee?

De all electric woning Cubestee kost met alles erop en eraan, zoals het bouwrijp maken en de parkeerplaatsen, inclusief btw zo’n 100.000 euro, aldus directeur Jos Goijaerts van Trudo. De bouwkosten zijn 78.000 euro. Die prijs is Trudo ruim een jaar geleden overeengekomen met Friso. “Toen vond ik dat best een pittige prijs. Maar als ik het nu vergelijk met andere producten dan valt het mee.” Volgens Goijaerts is de markt voor verplaatsbare woningen behoorlijk in ontwikkeling. “Er gebeurt veel.”

 

Reageer op dit artikel