nieuws

Ton van de Klok: ‘Markt nieuwbouwwoningen dreigt vast te lopen door stijgende bouwkosten’

woningbouw 2373

Ton van de Klok: ‘Markt nieuwbouwwoningen dreigt vast te lopen door stijgende bouwkosten’
Ton van der Klok, Foto: Sjef Prins - APA Foto

De markt voor nieuwbouwwoningen dreigt op slot te raken als de kostprijzen blijven stijgen, waarschuwt Ton van de Klok, algemeen directeur van KlokHolding.

Stijgende bouwkosten en gasloos bouwen zorgen er volgens hem voor dat de marges in 2019 onder druk blijven staan. Hoewel de vraag naar woningen hoog blijft, daalt het rendement op woningen. “Gasloos en energiezuinig bouwen vraagt nu eenmaal extra investeringen”, aldus Van de Klok.

Mede door kostprijsstijgingen was het resultaat van Klokholding in 2018 iets lager dan het jaar ervoor: 10,2 miljoen euro in 2018, ten opzichte van 11,4 miljoen in 2017. De brutomarge liep terug van 9,4 tot 6,9 procent. De nettowinst kwam uit op 4,5 procent. Voor 2019 zal de nettowinst ook ergens tussen 4 en 5 procent terechtkomen.

De omzet van het bedrijf uit Nijmegen steeg naar een recordhoogte van 225 miljoen. Dat is een stijging van 15 procent ten opzichte van 2017. Het is het vijfde jaar op rij dat de omzet stijgt. De omzet had hoger kunnen zijn. Klokholding heeft regelmatig nieuwe opdrachten laten varen. “Continuïteit en kwaliteit staan voorop. Gecontroleerde groei is het uitgangspunt.” Klokholding verwacht dat de omzet in 2019 verder zal doorstijgen.

Gasloos bouwen, hoe doe je dat?

Gasloos bouwen, hoe doe je dat?

Co-makers hebben ook mensen te weinig

De kostenstijging is deels veroorzaakt door de schaarste aan personeel, ziet het bouwbedrijf. Ook de co-makers, Klok heeft er zeventig, hebben capaciteitsproblemen. Er is meer vraag dan ze aankunnen. Daarnaast is de instroom in de beroepsopleidingen de laatste jaren fors afgenomen, ziet het bedrijf.

Een nieuwe arbeidspool zou de ergste personeelstekorten tegen kunnen gaan. Klokholding is in 2018 gestart met een onderzoek naar de mogelijkheid om zo’n pool op te zetten. Het plan is dat zij-instromers en vmbo’ers scholing krijgen, aan een leermeester worden gekoppeld en het vak leren in de praktijk.

Reageer op dit artikel