nieuws

Het Westfriese lef van Heddes: ‘Laat die vakman ook een goede boterham eten. Ik gun het hem wel.”

woningbouw 4155

Het Westfriese lef van Heddes: ‘Laat die vakman ook een goede boterham eten. Ik gun het hem wel.”
Niels Doodeman, directeur van Heddes bij het project Westbeat te Amsterdam. Foto: Ruud Jonkers

De Westfriese bouwer Heddes floreert onder de vleugels van het Turkse moederbedrijf Rönesans. In Amsterdam-Noord is de bouwer recent gestart met een van zijn grootste projecten. “We gaan niet achterover leunen en zeggen: dat is jouw probleem”, zegt directeur Niels Doodeman.

Het was pikkedonker op een middag in januari en Niels Doodeman reed samen met zijn jeugdvriend in een stevige Volvo op de Noordkaap. 7.000 kilometer in 7 dagen door een sprookjesachtig sneeuwlandschap. Een jongensdroom voor de directeur van Heddes. Toch nam hij de telefoon op. Cobouw aan de lijn. Heddes had namelijk een groot project in Amsterdam-Noord gewonnen: 361 appartementen en twee hotels. Aanneemsom: bijna 80 miljoen euro. Het is één van Heddes’ grootste projecten. “Met Heddes gaat het hartstikke lekker. We hebben een gezonde mix aan projecten”, klinkt het euforisch.

“Ik gunde het mezelf”, zegt Doodeman ruim drie maanden later in zijn werkkamer in Hoorn. Heddes maakt winst en de omzet groeit. De laatste acht jaar waren hectisch. Na het faillissement van Heddes in 2011, startte de bouwer door onder de vleugels van Ballast Nedam en werd Doodeman benoemd tot algemeen directeur. Vier jaar later, in 2015, was Ballast Nedam zelf op sterven na dood en werd het gered door het Turkse miljardenconcern Rönesans, onder leiding van de familie Ilicak.

Heddes is alive and kicking

Anno 2019 is Heddes alive and kicking. Heddes draait met 160 werknemers een jaaromzet van 140 miljoen euro werkt volgens Doodeman aan “prachtige projecten”. Westbeat in Amsterdam is zo’n project. “Met betonbogen”, glundert Doodeman. Ook het recent gebouwde Yotel is een “snoepie” en Thialf een “pareltje”.

Doodeman heeft een “klik” met zijn nieuwe baas, Erman Ilicak, die na de overname een aantal keer in Hoorn bij hem op bezoek kwam. “Meneer Ilicak”, noemt Doodeman hem steevast vol ontzag. “Ik vind het een buitengewoon imposante man. Onwaarschijnlijk wat hij allemaal bereikt heeft.”

Doodeman kreeg van Ilicak het advies om zich te concentreren op de Randstad. Terecht, vindt hij. Naast Heddes was Doodeman ook op andere projecten van de groep te vinden. “Ik deed projecten van Groningen tot Capelle en van Utrecht tot Hoorn.”

Niels Doodeman, directeur van Heddes bij het project Westbeat te Amsterdam. “Ik ben beter geworden. Scherper. Meneer Ilicak heeft mij gestretcht.” Foto: Ruud Jonkers.

Heddes was bijna verdwenen uit Hoorn

Het had overigens niet veel gescheeld of de Westfriese bouwer had geen kantoor meer gehad in Hoorn. “Waarom gaan jullie niet in Amsterdam zitten?”, zei Ilicak. “We zitten 20 minuten van de Coentunnel”, reageerde Doodeman. “Bovendien: onze mensen wonen hier.” Ilicak ging overstag, nadat hij eerst de 20 minuten had gecheckt, lacht Doodeman. Vorig jaar werd het kantoor aan het Keern gemoderniseerd. Alleen het grote Pioneerscherm waarmee Doodeman videoconferenties houdt met Ballast Nedam sinds de overname van Heddes herinnert nog aan het verleden.

Doodeman kreeg het zelfs voor elkaar om ook projecten in Hoorn te doen: scholen, een winkelcentrum en 105 appartementen. “Dat is best goed voor de uitstraling in de regio.” Een nieuwe lichting bouwers weet je zo makkelijker te vinden.

Lef hebben past bij Heddes

Volgens Doodeman is er een “goede fit” tussen de cultuur van Heddes en die van Rönesans. Hij pakt het business plan erbij en leest voor: “Jonge mensen de ruimte geven, nieuwe technologie toepassen, uitdagende projecten doen die passen bij de organisatie en lef hebben.”

Heddes is binnen Rönesans genomineerd voor de “Excellence award”. De Hoornaars werden geprezen omdat ze gegroeid zijn met behoud van eigen cultuur. “Dat vind ik een geweldig compliment”, zegt Doodeman. De werkprocessen van Heddes moesten in de pas lopen met die van Ballast Nedam. Maar bij elke aanpassingen van bovenaf keek de Heddes-directeur kritisch mee: “Is het goed voor Heddes?” Nee, was soms het antwoord. Zo voorkwam hij bijvoorbeeld dat zijn uitvoerders te veel administratieve taken kregen.

‘Ik ben scherper. Meneer Ilicak heeft mij gestretcht’

Heddes kan een potje breken bij Ballast Nedam en Rönesans. Het bedrijf heeft zijn eigen klanten en zijn eigen mensen. Doodeman is een paar seconden stil bij de vraag wat Heddes dan aan de groep heeft. Dan een gulle lach. “Anders waren we hier niet meer”, zegt hij eerst. Maar hij is vooral verguld door wat Rönesans brengt. “Hééél veel ondernemerschap, slagkracht en passie voor bouwen.”

Doodeman deed er zijn voordeel mee. “Ik ben beter geworden. Scherper. Meneer Ilicak heeft mij gestretcht”. Zorg dat je succes hebt, dan willen mensen ook bij je werken, zei Ilicak tegen hem. “Succes kleeft aan.” Heddes beleeft hele goede jaren en doet hele goede projecten, zegt Doodeman. “En het lukt om goede mensen te vinden en te behouden.”

Heddes kijkt ook scherp naar de risico’s van ieder project. “We stappen niet blind in projecten, maar we zoeken het wel ontzettend goed uit.” Anders gezegd: “We nemen onze verantwoordelijkheid, tenzij er belemmeringen zijn. Het kan bijvoorbeeld zijn dat het grondrapport er nog niet is of dat het Bouwbesluit nog getoetst moet worden.”

Heddes is al een tijdje geen ouderwetse aannemer meer

Ook het grote project in Amsterdam-Noord voor AM en Blauwhoed werd eerst goed doorgelicht. Heddes was er op hoofdlijnen uit met de opdrachtgevers. Maar het technisch ontwerp tot en met het uitvoeringsontwerp moesten nog wel uitgewerkt worden. Tussen mei en september 2018 vond er een quick scan plaats op kosten, techniek en procedures. Logistiek is het een spannend project, luidde een van de conclusies. “Het is een hele kleine bouwplaats boven een busstation.” Verder bleken de geplaatste damwanden, waarvoor de gemeente verantwoordelijk is, niet goed genoeg. Ze moesten opnieuw worden geplaatst. Zo plaveide Heddes stap voor stap de weg naar het begin van de bouw. “We gaan niet achterover leunen en zeggen: dat is jouw probleem”, zegt Doodeman. “Inmiddels zijn we buiten fysiek gestart.”

Die ouderwetse aannemer die het bestek schrijft, de tekeningen maakt, calculeert en daarna het meerwerk rekent, is Heddes al een tijdje niet meer, zegt Doodeman. “We zijn een integrale bouwer en focussen ons op design and build.” De kern van Heddes is een “super degelijke bouwbedrijf”. “Dat is de randvoorwaarde. De bouw moet sowieso goed zijn. We hebben zestig eigen timmerlieden. Het ontwerp komt erbij.”

Onze uitvoerders sturen mensen aan en geen bedrijven

Doordat Heddes sterk is in bouwen, heeft het meer grip op de bouwkosten. “Een kostprijsbenadering is superbelangrijk”, zegt Doodeman. “Wat helpt is dat we een grote club met mensen hebben, waar we mee samenwerken. Natuurlijk hebben we last van prijsdruk, door cao-lonen en zzp-tarieven.” Heddes kan putten uit zijn eigen netwerk van inleenkrachten. “Onze uitvoerders sturen mensen aan en geen bedrijven.”

Uiteraard willen ook de zzp’ers waar Heddes mee samenwerkt meer geld zien, geeft Doodeman toe. “Dat gebeurt ook. Ik vind dat fair. Maar je moet ervoor oppassen dat je projecten niet gaat stukrekenen.” Als onze zzp’ers te duur worden, dan kan Heddes de projecten niet meer aannemen. “Of dat onderhandelen is of niet, er zitten wel grenzen aan de zzp-tarieven.” Volgens Doodeman zijn de hogere tarieven een “crisiscorrectie” en is de grootste correctie wel zo’n beetje achter de rug. Toch is de druk op de bouwkosten morgen niet weg, zegt Doodeman. “We trekken met zijn allen aan een klein groepje goede vakmensen.”

Geen misverstand: Doodeman is zeker bereid de zzp’ers meer te betalen. “Maar wel aan de goede mensen.” Even later zegt hij: “Laat die vakman ook een goede boterham eten. Hij zit om half zes in de auto. Ik gun het hem wel.”

Niels Doodeman

Niels Doodeman kwam in 1990 bij Heddes in dienst. In 2002 had de hts’er die ook een bedrijfskundige opleiding volgde even genoeg van Heddes en ging naar concurrent Teerenstra uit Heiloo, waar hij adjunct-directeur werd. Na tien maanden werd Teerenstra ingelijfd door Heddes en was Doodeman weer terug bij zijn roots. Hij werkte zich op onder voormalig eigenaar Kees Heddes en werd de tweede man achter Kees van Iwaarden, die vanaf 1997 de scepter zwaaide over het Westfriese bouwbedrijf. Heddes ging in 2011 failliet nadat het bedrijf zich onder meer had vertild aan een hotelproject in Lijnden. Ballast Nedam startte direct door met Heddes en Niels Doodeman werd algemeen directeur. Doodeman is naast zijn functie bij Heddes sinds kort ook verantwoordelijk voor Ballast Nedam West in Capelle aan den IJssel.

Erman Ilicak, de redder van Ballast Nedam

Erman Ilicak, de redder van Ballast Nedam

Mega-opdracht voor Ursem in de maak

Mega-opdracht voor Ursem in de maak

Reageer op dit artikel