nieuws

Nieuwe wedstrijd Mitros: wie ontwikkelt de beste en betaalbare gevelisolatie?

woningbouw Premium 754

Nieuwe wedstrijd Mitros: wie ontwikkelt de beste en betaalbare gevelisolatie?
Nederland, Wijchen, 16-10-2017 Renovatie sociale huurwoningen van woningcorporatie Talis in de wijken Heilige Stoel, Homberg en Kraayenberg. Bouwvakkers zijn de energieverspillende gevels van de PeGe-woningen aan het vervangen. Ook de daken, muren en vloeren worden geisoleerd en toiletten en douche vernieuwd. Foto: Flip Franssen

De Utrechtse woningcorporaties Portaal, Bo-Ex en Mitros zijn op zoek naar betere gevelisolatie. Daarom dagen ze de markt uit in een wedstrijd om de beste oplossing voor gevelisolatie te ontwikkelen.

De huidige materialen en technieken voor gevelisolatie zijn volgens de corporaties te duur, niet milieuvriendelijk en geven overlast voor bewoners. Daarom hopen ze via De Isolatie Uitdaging dat de markt komt met betere oplossingen. De wedstrijd brengt volgens de initiatiefnemers bedrijven en talenten bij elkaar en deze match kan praktische en direct bruikbare ervaringen opleveren.

Hoop op doorbraak

De corporaties hopen hierdoor zelfs een doorbraak in gevelisolatie te realiseren. De drie partijen bezitten bij elkaar bijna 90.000 sociale huurwoningen en verduurzaming hiervan begint volgens de corporaties bij een ‘nieuwe jas’. Met betere gevelisolatie blijft de energierekening voor huurders betaalbaar en worden de sociale huurwoningen duurzamer en comfortabeler.

Diederik Samsom in de jury

Van aannemers, installateurs, tot fabrikanten en universiteiten: iedereen kan meedoen aan de uitdaging.  Geïnteresseerden kunnen tot en met 3 april een idee indienen via www.isolatieuitdaging.nl. Daarna beoordeelt een vakkundige jury onder leiding van Diederik Samsom de voorstellen. Op 25 juni is de finale en worden de winnaars gekozen.

De drie woningcorporaties stellen een totaalbedrag van 70.000 euro aan innovatiegelden beschikbaar, waarmee winnaars hun oplossing verder kunnen ontwikkelen en eventueel kunnen testen in proefwoningen van de woningcorporaties.

Ook andere corporaties betrokken

Ook andere woningcorporaties, zoals Eigen Haard, De Alliantie en Woonwaard zijn betrokken. Zij zijn ‘sympathisant’. Dat betekent dat de winnende oplossingen ook in woningen van die corporaties getest en/of toegepast worden.

Voor Mitros zijn dit soort wedstrijden geen onbekend terrein. De corporatie schrijft wel vaker prijsvragen uit om innovatie af te dwingen. Zo streden er al eerder partijen om de winst in de badkamerchallenge en in de ‘flat van de toekomst’.

Reageer op dit artikel