nieuws

Ten Brinke Group start door met failliet Adriaans: ‘Ik heb er een goed gevoel over’

woningbouw Premium 5755

Ten Brinke Group start door met failliet Adriaans: ‘Ik heb er een goed gevoel over’

Ten Brinke Group gaat het failliete Adriaans Bouwgroep een tweede leven geven. Met opdrachtgevers wordt gepraat over de doorstart van tien projecten. “We willen een vliegende start maken”, zegt Albert ten Brinke.

“We hebben 35 mensen overgenomen van Adriaans en ook het kantoorgebouw”, bevestigt Albert ten Brinke, directeur-eigenaar van Ten Brinke Group, de doorstart van het negentig jaar oude Brabantse bouwbedrijf. Bij de tien projecten is Ten Brinke Group in gesprek met de opdrachtgevers om te kijken of ze bereid zijn de projecten met de bouwer uit Varsseveld door te zetten. Het gaat volgens Albert ten Brinke voornamelijk om Brabantse woningbouwprojecten met bouwsommen tussen de 2 en 5 miljoen euro.

Ten Brinke Group (nummer 11 in Cobouw50) wil graag groeien in Nederland. Het bedrijf is nu voornamelijk actief als bouwende ontwikkelaar in Duitsland en heeft een omzet van 700 miljoen euro en een nettowinstmarge van 11,2 procent. Adriaans Bouwgroep was actief in Noord-Brabant en had in 2017 een omzet van 32 miljoen en een winst van 0,3 miljoen euro.

Adriaans is vanwege Eindhoven welkome aanvulling voor Ten Brinke Group

“We vinden het Nederlandse aandeel in de omzet te klein”, verklaart Albert ten Brinke de overname. “En ten tweede is Eindhoven en Brabant een goed en interessant gebied, waar heel veel projecten mogelijk zijn en waar heel veel vraag is. We willen een vliegende start maken en zien de doorstart als welkome aanvulling, omdat we in het hele Brabantse niet voldoende vertegenwoordigd waren. Niet alleen als aannemingsbedrijf, we gaan ook nadrukkelijk projectontwikkeling doen. We verwachten er best wel veel van, omdat er in Eindhoven en omgeving best wel veel activiteiten zijn. Ik heb best een goed gevoel bij.”

Ten Brinke heeft op dit moment drie projecten in Eindhoven. “Die bouwen we dus met andere aannemers. In de toekomst willen we dat zelf doen.” Ten Brinke Group wil eigen mensen in de regio hebben, omdat het moeilijk is eigen personeel dagelijks van de Achterhoek naar Brabant te laten reizen. “Het is goed als je mensen ter plekke hebt.”

Is 35 mensen in de regio voldoende? “Daar begin je mee. We gaan eerst even zien dat we dat aan het lopen krijgen. Normaal gesproken zal dat aantal de komende jaren groeien. Dat is wel duidelijk. Een verdubbeling de aankomende vier, vijf jaar sluiten we absoluut niet uit. Dat zien we wel als doel.”

Adriaans in geldproblemen door conflict over betaling 1,5 miljoen euro

Adriaans Bouwgroep ging op 7 november van dit jaar ten onder. Het bankroet is het gevolg van de  lage opbrengsten van projecten in relatie tot de hoogte van inkoopkosten van materialen en hoge personeelskosten. Daarnaast was het bouwbedrijf in conflict met een schuldenaar over betaling van een bedrag 1,5 miljoen euro, blijkt uit het faillissementsverslag van curatoren Floris Dix en Suzan Winkels. “De schuldenaar houdt deze betaling achter”, aldus Dix en Winkels. Adriaans is daardoor in liquiditeitsproblemen gekomen.

Het faillissement kwam in Noord-Brabant als een schok. “Adriaans stond gewoon bij ons bekend als een degelijk bedrijf dat goed was voor zijn personeel. Geen prijsvechter, geen kwade jongen, ook niet iemand die de randjes opzoekt. Echt onvoorstelbaar dat dit de laatste uitweg is”, reageerde Joelka van Daal, afdelingsmanager bij Bouwend Nederland Oost-Brabant vlak na het faillissement.

De curatoren schatten de hoogte van de schulden op ongeveer 11 miljoen euro. “Maar dat kan ook meer zijn”, zei Dix vlak na het faillissement. Het bedrijf had ongeveer 75 mensen in dienst.

Succesondernemer Albert ten Brinke houdt graag alles in eigen hand

Succesondernemer Albert ten Brinke houdt graag alles in eigen hand

Adriaans Bouwgroep gaat Ten Brinke Zuid heten. “Het management is principe overgenomen, de directeuren blijven dezelfde”, zegt Ten Brinke. Janko Akkers wordt de directeur van Ten Brinke Zuid. Met de opdrachtgevers van de tien projecten wil hij op goede voet verder, zegt Albert Ten Brinke. Hoe en tegen welke voorwaarden is een “ingewikkelde puzzel”, zegt Ten Brinke. Wat zijn precies de afbouwkosten? Welke onderaannemers willen door en tegen welke voorwaarden? Willen ze nog openstaande rekeningen bij het oude Adriaans betaald hebben? “Dat moet je allemaal in beeld brengen en daarmee ga je naar de opdrachtgever. Heeft het zin dat wij het afmaken? Of heeft de opdrachtgever iemand anders? Dat is zijn goed recht.”

Reageer op dit artikel