nieuws

Zeeuwse corporatiedirecteur Maarten Sas waarschuwt voor dictaat warmtepomp en nul-op-de-meter

woningbouw 5436

Zeeuwse corporatiedirecteur Maarten Sas waarschuwt voor dictaat warmtepomp en nul-op-de-meter

Woningcorporaties en andere vastgoedeigenaren moeten bij de energietransitie niet met de oogkleppen op voor nul-op-de-meter en warmtepompen kiezen. Een renovatie naar nul-op-de-meter is niet goed terug te verdienen en voor de warmtepomp bestaan binnenkort waarschijnlijk betere alternatieven.

Dat zegt Maarten Sas, directeur van de Zeeuwse corporatie RWS, een van de meest vooruitstrevende corporaties op het gebied van energietransitie. Volgens Sas is investeren in nul-op-de-meter wel rendabel voor nieuwbouw maar niet voor renovatie. Dat laatste leidt tot een groot financieel tekort. “Bij een investering van 60.000 euro krijg je de exploitatie niet dekkend bij een energieprestatievergoeding van 100 euro.”

Corporaties hebben  dikke portemonnee nodig voor nul-op-de-meter

Corporaties moeten een dikke portemonnee meenemen voor nom-renovaties, ziet Sas. Bij RWS kiezen ze bij bestaande bouw daarom nog niet voor nul-op-de-meter, maar voor maximaal isoleren.

De extreme aandacht die er nu is voor de warmtepomp verontrust Sas. “Er zijn grote verschillen tussen de prestaties van verschillende typen warmtepompen. Misschien zijn er over enige tijd wel veel betere oplossingen”, verwijst hij naar succesvolle proeven die RWS doet met riothermie en de ijsbuffertechnologie, waarmee de corporatie proeven doet. Bovendien stijgen de onderhoudskosten van een woning navenant na een nul-op-de-meterrenovatie, blijkt uit een ander proefproject in Goes.

Lees hier het interview met Maarten Sas

Reageer op dit artikel