nieuws

Nieuwe bouwcrisis manifesteert zich: ontwikkelaars verkopen 7 procent minder nieuwbouwwoningen

woningbouw 2095

Nieuwe bouwcrisis manifesteert zich: ontwikkelaars verkopen 7 procent minder nieuwbouwwoningen

Ontwikkelaars hebben in de eerste vijf maanden 7 procent minder nieuwbouwwoningen verkocht in vergelijking met vorig jaar. Het tekort aan personeel, de stijgende bouwkosten en het gebrek aan bouwlocaties beginnen hun tol te eisen.

De nieuwe bouwcrisis, klinkt het uit steeds meer monden die zich voeden in de bouwwereld. Projectontwikkelaars verkochten in de eerste vijf maanden van dit jaar 10.365 nieuwe woningen met certificaten van afbouwverzekeraar Woningborg,  7 procent minder dan vorig jaar.

Het zijn vooral de Randstadprovincies (Zuid-Holland, Noord-Holland, Utrecht en Flevoland) die inleveren. Zij zien hun aandeel van 53,1 procent in 2016 zien teruglopen naar 46,6 procent in de eerste vijf maanden van 2018.

Meer nieuwbouw buiten de Randstad

Dat er steeds meer buiten de Randstad wordt gebouwd, is ook te zien aan het oplopende aandeel eengezinswoningen. Sinds 2017 is het aandeel eengezinswoningen onder de nieuwbouwwoningen 77 procent, blijkt uit cijfers van Woningborg. Het nieuwbouwaanbod van appartementen is de laatste jaren enorm gedaald. Door de vergrijzing en de wens om meer binnenstedelijk te bouwen, neemt het aandeel appartementen straks weer toe, verwacht de afbouwverzekeraar.

Woningborg verwacht dat door het gebrek aan personeel, de stijgende bouwkosten en het gebrek aan bouwlocaties in de Woonagenda uitgestippelde bouwambitie van 75.000 nieuwbouwwoningen per jaar niet gehaald gaat worden. Het aantal verleende bouwvergunningen in het eerste kwartaal 2018 is met 10 procent gedaald ten opzichte van het tweede halfjaar 2017.

Alles wat u moet weten

Alles wat u moet weten
Meer stress en faillissementen

Woningborg toont zich bezorgd. “Bijna niemand kan voorspellen wat de markt gaat doen, maar het ziet ernaar uit dat de schaarste en daarmee de prijs- en kostenstijgingen in 2018 aanhouden. Daarna wordt de situatie snel ongewisser.” De verzekeraar ziet groeiende onzekerheid en stress bij de bedrijven en vreest na het faillissement van Bouwgroep Moonen voor meer faillissementen.

Opvallend is ook dat vanaf 2010 particulieren steeds vaker zelf naar de aannemer stappen. Het aantal gecertificeerde kavelwoningen is bij Woningborg explosief gestegen van 200 à 300 in de jaren tot en met 2013 tot ruim 17.00 in 2017. De gemiddelde aanneemsom (dus exclusief grond) bij kavelbouw ligt tot en met mei 2018 op 313.500.

Kosten huis: 293.800 euro

Gemiddeld passeren bij Woningborg aannemingsovereenkomsten tussen bouwer en koper van 201.200 euro. Dan is de grond nog niet meegerekend. Bij koop-aannemingsovereenkomsten is de prijs (dat is wel inclusief grond) tegenwoordig gemiddeld 293.800 euro.

Reageer op dit artikel