nieuws

Werk aan Bajeskwartier kan beginnen

woningbouw Premium 946

Werk aan Bajeskwartier kan beginnen
98 procent Bijlmerbajes hergebruikt: Tralies worden balkonhekjes en de celdeuren worden een brug.

Met de officiele overdracht door het Rijksvastgoedbedrijf kan de transformatie van de Bijlmerbajes tot woonwijk van start. BAM-dochter AM gaat er een energieneutrale wijk van maken en gebruikt 98% van de materialen van de gevangenistorens opnieuw.

AM kreeg de ontwikkelopdracht afgelopen najaar gegund. Samen met investeerders AT Capital en Cairn Real Estate betaalt het 84 miljoen euro voor de grond. Op het terrein gaat het consortium 1350 woningen neerzetten, deels koop en deels huur. Een groot deel van de huurwoningen zal vallen in het middeldure segment, ongeveer een derde wordt sociale woningbouw.

Project uitgelicht

Project uitgelicht

Gedurfde duurzaamheid

Alle woningen worden energieneutraal. Dat was uitgangspunt bij de uitvraag van de ontwikkelopdracht. Het consortium haalt daarvoor allerlei bijzondere technieken van stal. Zelf spreken de ontwikkelaars  over gedurfde duurzaamheid. Behalve extreem goede isolatie en toepassing van royale hoeveelheden zonnepanelen worden er dakelementen toegepast met ingebouwde windturbines. Geen van de woningen krijgen gasaansluitingen. Warmtepompen zorgen ’s winters voor warmte en ’s zomers voor koeling. Wasmachines en vaatwassers krijgen een aansluiting met warm water dat op temperatuur is gebracht met duurzame warmte. Organisch afval in de wijk wordt vergast en omgezet in stroom.

Vijf torens worden gesloopt

Vijf van de zes kenmerkende gevangenistorens worden gesloopt, maar 98 procent van de materialen wordt ter plekke opnieuw gebruikt. De gevel van de verbindingsstraat vormt de plint van de woongebouwen, gevels van de gevangenistorens keren terug in nieuwe studentenwonignen. Uit oude celdeuren maken de aannemers een brug en de tralies van de cellen keren terug als balkonhekjes.

De toren die overeind blijft staan wordt getransformeerd tot groene toren met een verticaal park en ruimte voor stadslandbouw. Het bestaande hoofdgebouw van het gevangeniscomplex wordt het designcluster en moet de thuisbasis gaan worden  voor kunstenaars van internationale allure.

Reageer op dit artikel