nieuws

Aedes-voorzitter Marnix Norder tegen de onderhoudsbedrijven: ‘Help me bij mijn gigantische opgave. Verras me nu eens’.

woningbouw Premium 2851

Aedes-voorzitter Marnix Norder tegen de onderhoudsbedrijven: ‘Help me bij mijn gigantische opgave. Verras me nu eens’.

Gistermiddag verzamelden zich 530 mensen van vastgoedonderhoudsbedrijven en hun opdrachtgevers in het Muziekgebouw aan het IJ. Het was het Opdrachtgeverssymposium van Onderhoud.nl, de brancheorganisatie van de schilders, timmerbedrijven en andere vaklui die onderhoud verrichten bij bijvoorbeeld zorginstellingen, vastgoedbedrijven en woningen van corporaties. Aedes-voorzitter Marnix Norder riep ze op met verduurzamingsoplossingen te komen. ‘Verras me nu eens”.

In 2013 was het laatste symposium van Onderhoud.nl en voorzitter Ruud Maas vindt dat er in de tussentijd veel veranderd is. Vijf jaar geleden ging het nog vooral om traditionele aanbestedingsprojecten en volgens hem zijn die nu vervangen door meer op samenwerking gerichte projecten. RGS heet dat model. Het gaat dan meer over resultaatgericht aanbesteden. Volgens Maas vindt nu meer dan 80 procent van de projecten op die basis plaats.

Maar – en die vraag stond de hele middag centraal – betekent dat ook dat we de duurzaamheidseisen van het Energieakkoord gaan halen? Maas noemde vooral de omvang van die uitdaging en dat zijn achterban er klaar voor is. Marnix Norder, voorzitter van de koepelorganisatie van corporaties Aedes, waagde dat echter te betwijfelen en liet duidelijk merken dat hij meer verwacht van de onderhoudssector.

Norder: ‘Je ziet nu tal van schattige, aaibare en lieve projecten van een paar huizen die verduurzaamd worden. Maar er is dus veel meer nodig.’

Norder: “Zijn we klaar voor die verandering? Ik denk dat we er klaar voor wíllen zijn, maar er nog niet klaar voor zíjn. Je ziet nu tal van schattige, aaibare en lieve projecten van een paar huizen die verduurzaamd worden. Maar er is dus veel meer nodig. We moeten een verduurzamingsmachine worden die over heel Nederland dendert.”

‘We kunnen het niet alleen, maar staan wel alleen’

Dat klinkt krachtig, maar Norder geeft ook toe dat er nog niet een eenduidig verduurzamingspad bestaat dat iedereen moet of kan nemen. “Er is nog veel onduidelijk, maar ik weet wel dat er geen sector is die zo voorop loopt op het gebied van verduurzaming als de corporaties. Maar wij doen niet alle woningen in Nederland. Waar blijft de rest dan? We kunnen het niet alleen, maar staan wel alleen. In woningbouw moet de vernieuwing kennelijk altijd van onderaf komen. In de auto industrie zie je dat nieuwe toepassingen eerst in de duurdere auto’s komen en dan naar de goedkopere modellen afdalen. Bij de woningbouw is het precies andersom. Dat is toch raar? Eerst moeten wij het Lelijke Eendje vernieuwen en dan pas veel later volgt de Maserati van de eigenwoningbezitters.”

‘Eerst moet wij het Lelijke Eendje vernieuwen en dan pas veel later volgt de Maserati van de eigenwoningbezitters’

Om de verduurzaming nog enige kans van slagen te geven, wil Norder dat er meer flexibiliteit van de overheid komt. “Een woning in Appingedam moet echt anders verduurzamen, dan een woning in Amersfoort of Apeldoorn. Wat je op de ene plek kunt, kun je niet op de andere.” Er is kortom niet één oplossing voor iedereen. En, zo zegt hij, waar blijft het geld? “De overheid heeft een groen verhaal, maar het groene geld zit er niet bij.”

‘De overheid heeft een groen verhaal, maar het groene geld zit er niet bij’

Norder wijst er op dat de corporaties nu wel druk doende zijn om een routekaart naar 2050 op te stellen, als we energieneutraal moeten zijn. “Die wordt in 2018 gemaakt door elke corporatie.”

Blijft de vraag of die verduurzaming gaat slagen in het tempo dat de overheid wenst. Norder is wat voorzichtig: “We moeten echt harder. De Woonbond bracht vorige week het bericht dat de corporaties te veel verdienen. Dat is waar, maar we sparen voor de verduurzaming. Anders halen we die CO2-neutrale omgeving echt niet in 2050. Onze opgave is echt gigantisch. Alleen de corporaties moeten al 70.000 woningen per jaar verduurzamen. Als je het tenminste in één keer wilt aanpakken. In de praktijk doe je eerst het  isolatiestuk en daarna de installatie. Als je het in twee keer doet, moet je zelfs 140.000 woningen per jaar aanpakken. Dat is echt heel veel, want je moet het doen naast het gewone onderhoud dat ook moet plaatsvinden. Hoe doe je dat?”
Norder kijkt de zaal in, waar alle onderhoudsbedrijven zitten, en zegt: “Veel succes. Want het zal uw werk zijn.”

‘Het zou fijn zijn als de onderhoudssector eens zou zeggen: ‘We hebben er over nagedacht en iets veel beters voor u’. Maar dat hoor ik nog niet.’

Hij vervolgt: “Het zou fijn zijn als de onderhoudssector eens zou zeggen: ‘We hebben er over nagedacht en iets veel beters voor u’. Maar dat hoor ik nog niet. De opdrachtgevers vinden dat de onderhoudsbedrijven te weinig meedenken. Hoe helpt u mij bij die gigantische opgave die ik heb? De innovatie moet echt bij u vandaan komen. Daag de corporaties uit. Verras ons!”

Blijft de vraag: gaat het lukken?

Norder: “We moeten het zo snel mogelijk doen, maar we moeten wel realistisch blijven. De politiek heeft nu de neiging om hard te roepen dat bepaalde wijken in 2030 gasloos moeten zijn. Dat klinkt leuk, maar wat als je dan woningen hebt die in 2040 toch tegen de grond gaan? Kun je niet beter daarop wachten? Zo’n opgave is van God los en helemaal niet realistisch. 70.000 woningen per jaar verduurzamen kost zo’n 3 miljard per jaar. Dat is een extra investering. Dat  gaan we dus niet redden. Dat is echt te veel voor de sector.”

Hoe gaan we het dan wel redden?

Norder: “Door schaalvergroting en goedkoper te werken. Nul op de meter-apparatuur is nog erg storingsgevoelig en ook heel groot. Het vraagt wat tijd om ze beter, kleiner en goedkoper te maken. Isoleren doen we al goed, bij het installeren moet nog veel gebeuren. Er moet echt een innovatieslag plaatsvinden. Ik ben het eens met Bernard Wientjes; we hebben echt een revolutie nodig”.

‘Isoleren doen we al goed, bij het installeren moet nog veel gebeuren’.

Norder had nog een boodschap voor de onderhoudsbedrijven: “Ga naar huis en bedenk hoe jij als onderhoudsbedrijf de opdrachtgever kunt verrassen met duurzame oplossingen. Mijn achterban zou daar erg blij van worden. Want we moeten toch een wereld achterlaten die beter is dan wat we aantroffen.”

‘Ik zie bouwvakkers nog op dezelfde manier werken als 40 jaar geleden’.

Erg optimistisch daarover toonde de Aedes-baas zich overigens niet: “Tegenover mijn huis wordt al een tijdje gebouwd aan een nieuwe wijk. Ik volg dat en dan zie je mannen op dezelfde manier bezig als 40 jaar geleden. Ik denk dat als het personeelstekort toeneemt, ze wel gedwongen worden om te innoveren.”

Maar tegelijkertijd wil hij de hoop niet laten varen: “2050 gaat echt gebeuren. We moeten van tientallen woningen naar duizenden. Dat kan nog vijf jaar duren, maar het gaat echt komen. Daar ben ik van overtuigd.”

Reageer op dit artikel