nieuws

Tiny rijtjeshuis komt uit de timmerfabriek van Dik Wessels

woningbouw 6236

Tiny rijtjeshuis komt uit de timmerfabriek van Dik Wessels
House2start tiny rijtjeshuis

Het eerste tiny rijtjeshuis komt – hoe kan het ook anders – uit bouwstad Rijssen. De bedenker van het duurzame fabriekshuis voor 1 à 2 personen is oud-HBG-directeur Christiaan Kats. “Wij verwachten hier veel van.”

Van ver ziet het huis eruit als een gewoon rijtjeshuis. Voordeur, doorzonkamer, schuin dak. Maar als je er vlak voor staat, is het huis toch best klein. Arbeiderswoninkjes, noemden ze dat vroeger. Maar met 50 vierkante meter zou je de woning ook een tiny rijtjeshuis kunnen noemen. Of – een beetje flauw wellicht – tiny rijsthuis, want de gevels van de woning worden gemaakt van rijsthulzen.

Vrijdag werd in Deventer het eerste kleine rijtjeshuis van het bedrijf House2start onthuld. Bedenker is Christiaan Kats, die in de jaren tachtig bij BAM begon, daarna bij Slokker werkte en directeur bij HBG werd. Met zijn eigen bedrijf DCK Vastgoed is hij een samenwerking aangegaan met Ten Hag Makelaars en Timmerfabriek De Mors uit Rijssen, een dochterbedrijf van VolkerWessels.

Vooral dat laatste kan Kats bekoren. “Dat is de timmerfabriek van Wessels. Daar is het begonnen. Dat zo’n bedrijf volledig zijn schouders eronder zet en samen met ons het proces is aangegaan, ja dat is….”, gloeit hij van trots. “Wij verwachten hier veel van.”

Kats liep al jaren met idee voor huis rond

Eigenlijk liep hij al jaren met het idee rond. “Mijn visie is dat het duidelijk is dat er wat moet wijzigen in de woningbouw. Dit initiatief is heel belangrijk.” Het probleem is volgens hem dat jongeren geen betaalbare woningen kunnen krijgen. Door maatregelen van het Rijk onder andere. “Aan de andere kant ben ik al jáááren bezig met industrialisatie. Kun je huizen geïndustrialiseerd in de fabriek maken? Dan ga je naar componentenbouw, dat is wat anders dan elementenbouw. Wij bouwen modules en klikken die als het ware aan elkaar.”

De benedenverdieping bestaat uit twee modules, de bovenverdieping bestaat op dit moment nog uit elementen, maar dat worden straks drie modules. De prefabkeuken en de -badkamer worden volledig bij De Mors gebouwd. Alles wordt in een dag op de bouwplaats geassembleerd en de dag erna afgebouwd. Dat is niet alleen theorie, ook de praktijk, verzekert Kats. “We hebben het proces volledig in de vingers.”

Badkamers van Dik Wessels

De badkamers en de toiletruimtes heten bij De Mors MyCuby. In de door Dik Wessels bedachte energieneutrale MorgenWonen-woningen zitten deze prefab-eenheden ook.

De tiny rijtjeshuizen moeten geëxploiteerd kunnen worden voor voor 500 euro inclusief energie, becijferde Kats. Hoeveel de woning moet kosten, zegt hij niet. “Dat is ook niet zo interessant. Het gaat om de TCO, de total cost of ownership Wij willen erbij betrokken blijven, omdat het een denkwijze is.”

De Mors in Rijssen bouwt de modules van House2start.

Timmerfabriek De Mors uit Rijssen, een dochterbedrijf van VolkerWessels, bouwt de modules van House2start.

Die denkwijze uit zich onder andere in de keuze voor de materialen. De betonnen beganegrondvloer is nog niet zo spannend, noch de stalen schroefpalen eronder. De SIP -panelen (Structural Insulated Panel) zijn al uitzonderlijker. “Met die panelen bouwen we eigenlijk de hele woning. Daar maken we wanden van, tussenvloeren en daken. Op het huis ligt een “energiedak” met pv-panelen. De woning is all electric met infraroodverwarming en bestaat volgens Kats uit veel hout-achtige materialen waarin CO2 opgeslagen wordt. Spannender: de gevel van de woning bestaat uit een biobased-product, namelijk Simowood-panelen, dat wordt gemaakt van de eerdergenoemde rijsthulzen.

Huis met gadget Homey

In de testwoning in Deventer staat energiezuinige apparatuur van Siemens en een Homey, een klein apparaatje dat alle apparaten in het slimme huis “connected” moet maken. Zodat je via je smartphone de gordijnen kunt dichtdoen, de lampen dimt en je energieverbruik bekijkt. Kats wil kijken of de woningen standaard energiezuinige apparatuur kunnen krijgen, die de bewoners tegen een vergoeding kunnen gebruiken.

Christiaan-Kats van House2Start

Christiaan Kats van House2Start

De wijze van bouwen en de keuze van materialen maakt dat je circulair kunt gaan denken, zegt Kats. De woningen kunnen immers weer terugkeren naar de fabriek en hergebruikt worden. Hoeveel procent de woning circulair is, vindt Kats echter een lastige vraag. “Weet u, er worden in de sector percentages genoemd waarvan ik denk: waarop gaat men dat baseren? Heel arbitrair. We moeten volgens mij eerst de discussie aangaan: wat is circulair? We weten voor ons huis precies welke grondstoffen erin zitten: we gaan er een grondstoffenpaspoort aan koppelen. Op termijn kan het huis weer terug naar de fabriek. Je zou ook kunnen concluderen: dan ben je 100 procent circulair. Maar ik ben daar voorzichtig mee. Een casco gaat 50 tot 100 jaar mee, maar ik kan niet voorspellen wat er in 50 tot 100 jaar gebeurt. Het casco kan straks terug naar de fabriek, er hoeft geen sloper aan te pas te komen. Maar degene die straks weet wat we met die materialen gaan doen, die mag het zeggen. Dus wat is circulair? ”

Geen discussie over materialen

Zekerder is Kats over de behoefte aan dit soort huizen. House2start heeft in Deventer een peiling gedaan. De behoefte onder jongeren is heel groot. Hopelijk is er ook behoefte bij corporaties, gemeenten en ontwikkelaars. House2start wil vanaf de ontwikkeling tot aan het onderhoud bij de woningen betrokken blijven. “We kunnen bijvoorbeeld samen met corporaties projecten ontwikkelen, dan kan de corporatie alle of een deel van de woningen overnemen. Daar zijn we flexibel in. Als een corporatie grond heeft, kan ze grond inbrengen. Wij willen het hele traject juist vanaf het begin doen, want dan krijgen we niet de discussies over of we geloven in de materialen en de installaties die we gebruiken.”

Begin volgend jaar kunnen de eerste woningen uit de fabriek komen, verwacht Kats. “We gaan voorzichtig aan doen. Ik hoop dat we volgend jaar een of twee projecten gaan doen. Ik denk dat er heel veel vraag naar zal komen. Dan zullen we kijken hoe snel we op kunnen schalen.”

Reageer op dit artikel