nieuws

‘Misser’ Blauwestad met kunstgrepen alsnog op koers

woningbouw 4888

‘Misser’ Blauwestad met kunstgrepen alsnog op koers
Foto: Ries van Wendel de Joode voor Cobouw

Blauwestad gold lang als planologische misser, maar lijkt eindelijk op koers. Met wat kunstgrepen, dat wel. De provincie mikt niet langer alleen op villabewoners, ze staat nu ook projectbouw en geschakelde woningen toe. De verwachtingen zijn met Groningse nuchterheid bijgesteld. “Dan zit je altijd goed.”

Het is een nieuw beeld in Blauwestad: bouwvakkers die in één keer een paar blokken woningen bouwen. Op een landtong in het nieuw aangelegde meer wordt druk getimmerd en gemetseld aan 96 nieuwe huizen met oud-Hollandse gevels. Het project van Geveke Bouw moet de Oost-Groningse gebiedsontwikkeling een hart geven. Kavels die lange tijd braak lagen krijgen eindelijk bebouwing. De ontwikkelende bouwer wil in het Havenkwartier uiteindelijk zo’n 150 energiezuinige woningen in het segment van 150 tot 200 duizend euro neerzetten.

Opmerkelijk, want tot heden verrezen in het gebied vooral riante villa’s met rietkragen en aanlegplek voor de motorboot. “In het verleden stonden we zelfs op de Miljonairsbeurs om kavels te slijten. Het stempel ‘mislukking’ danken we aan dat soort acties”, zegt projectdirecteur Johan Koopmans van de Provincie Groningen. “Al die tijd zijn we de regionale markt vergeten, terwijl daar juist kansen liggen.”

Een riskant idee in een gebied waar de NCPN de scepter zwaaide

De ambities voor Blauwestad waren altijd torenhoog. Provincie Groningen en de gemeentebesturen van Winschoten, Reiderland en Scheemda (inmiddels samengevoegd tot Oldambt) gaven er in 1998 groen licht voor. Landerijen waarop ooit graan, aardappels en bieten stonden werden opgekocht. Luxe woningen aan het water zouden het gebied nieuw elan geven. Een riskant idee in een gebied waar de Nieuwe Communistische Partij Nederland (NCPN) lange tijd de scepter zwaaiden. Toch zette koningin Beatrix in 2005 de kraan open.

Volgens plan werd 350 hectare natuurgebied aangelegd en 800 hectare water- en woongebied. Maar de interesse van yuppen en pensionado’s uit de Randstad voor de tweeduizend kavels bleek kleiner dan ingeschat. Het aantal kavels werd eerst teruggebracht naar 1500 en ten tijde van de crisis naar 1200. De drie bouwmaatschappijen (BAM, Ballast Nedam en Geveke) die als aandeelhouder betrokken waren bij de ontwikkelingsmaatschappij De Blauwe Stad stapten uit het project.

Dit jaar mikte de provincie op 9 kavels, maar het gaat richting de 60

Niet zo gek dus dat de huidige projectdirecteur een nieuw realisme predikt. In 2016 stelde de provincie de ambitie op 6 verkochte kavels. Het werden er 33. Dit jaar mikte de provincie op 9, maar het gaat het richting de 60. “En volgend jaar zetten we in op 16, maar hoop ik stilletjes op 100”, lacht Koopmans. “Ik word niet de zoveelste directeur die moet melden dat de resultaten tegenvallen.”

Klinkt alsof er weinig druk op het project ligt. Toch moest de provincie, die negentig procent van de kosten droeg, al drie maal de grondexploitatie bijstellen. Inmiddels is er 78 miljoen euro afgeschreven op de totale waarde van 150 miljoen. Er moet dus geld in het laatje komen, verkoop van de resterende ruim 800 kavels is noodzaak. Het plan-Geveke voor ‘betaalbare’ woningen in de groenblauwe oase moet in dat licht worden gezien.

Johan Koopmans, directeur Blauwe Stad: “In het verleden stonden we zelfs op de Miljonairsbeurs om kavels te slijten.” (Foto’s: Ries van Wendel de Joode)

Acceptatie van de bouw van geschakelde woningen ging bepaald niet zonder slag of stoot. Omliggende gemeenten schreeuwden moord en brand over de ‘oneerlijke concurrentie’. Woningleegstand is bij hen een groot probleem. Geveke en de provincie reageerden met de oprichting van een sloopfonds. Van iedere verkochte woning in Blauwestad gaat nu 1000 euro in de pot, waarin de provincie inmiddels ook 1 miljoen heeft gestort. “Daarmee pakken we de afgeschreven voorraad aan”, legt Koopmans uit.

Hij heeft groot vertrouwen in de nieuwe aanpak, die vooral aanslaat bij kopers uit de regio. Gegadigden kopen geen kale kavel, maar een lap land met een huis, en ze krijgen begeleiding vanuit het verkoop- en informatiecentrum in het Havenkwartier. Dat neemt zorgen weg. Geveke heeft vier woningmodellen ontwikkeld: drie geschakelde woningtypen en één vrijstaand- en levensloopbestendig model. Koopmans: “Waar in Nederland krijg je nou een gezinswoning aan het water voor minder dan twee ton, met een energierekening van 40 euro per maand? Alleen in Blauwestad.” Een 800 meter lange fiets- en wandelbrug verbindt Blauwestad straks met alle voorzieningen in Winschoten.

De pijnlijke lege aanblik moet worden uitgewist

Natuurlijk, de losse kavelverkoop voor vrijstaande woningen gaat ook door. Maar in hoogtijdagen voor de woningbouw zet de projectdirecteur vooral zijn zinnen op volbouwen van het Havenkwartier met woonblokken. Als het nu niet lukt, lukt het nooit. De pijnlijk lege aanblik van dit gebied, waar bij de start direct alle infrastructuur werd aangelegd, moet wat hem betreft zo snel mogelijk worden uitgewist. “We blijven bedrijven oproepen om in Blauwestad te investeren” Het zal volgens Koopmans geen afbreuk doen aan het groenblauwe karakter. “We gaan niet alles volbouwen. Wonen in Blauwestad is en blijft wonen in de natuur.”


Hoezo mislukt project?
Een tochtje over het uitgestrekte meer met zijn rondom liggende villa’s bevestigt het idyllische beeld van Blauwestad. Met zijn vogels, jachthaven en royale tuinen is het een prachtplek voor wie geen zin heeft in stadsdrukte. Hoezo een mislukt project? Koopmans: “Ja, het heeft 75 miljoen gekost, maar dat kost 100 meter nieuwe zuidelijke Ringweg in Groningen ook. Ik vind dit een geslaagde gebiedsontwikkeling. Groningen kan er trots op zijn.”

Reageer op dit artikel