nieuws

Vergeet metselen, een huis klik je in elkaar

woningbouw 3016

Vergeet metselen, een huis klik je in elkaar

Jeroen Troost, voormalig directeur bij BAM, gaat in Lobith zestig verplaatsbare huizen bouwen voor de plaatselijke woningcorporatie. “De klassieke woningbouwers hebben huizen te ingewikkeld gemaakt.”

Betaalbaar wonen is niet zo ingewikkeld. Energieneutraal wonen kan voor 500 euro per maand. Jeroen Troost van start-up Plekvoor weet het zeker. Hij heeft recent een opdracht gekregen voor het leveren van 25 nieuwe woningen voor Vryleve, een kleine woningcorporatie uit het Oosten. Daarna volgen er nog 35 huizen voor “1,5 persoonshuishoudens”, zoals Troost het noemt. Het eerste huis is vorige week geplaatst in Lobith en wordt vandaag officieel geopend.

Slimheid van de toekomst

Vergeet het kitten, lijmen, spijkeren en nieten, zegt hij. Een nieuwe woning klik je letterlijk aan elkaar. Wil je over vijf jaar groter wonen, dan klik je er gewoon een stuk huis aan. Wil je het huis na vijf jaar weghalen? Dat kan ook. “De huisjes zijn tijd- en plaatsonafhankelijk. En voorbereid op de slimheid van de toekomst.”

Nee, dat zijn geen vage dromen. Dat kan echt, vertelt Troost. Zijn credo: ”Ik wil vastgoed ontwikkelen en produceren als auto’s, verkopen als telefoons en recyclen als PET-flessen.”

Als er beter woningaanbod komt naast het klassieke aanbod, willen consumenten niets anders meer, is zijn rotsvaste overtuiging. We hebben het dus niet over “lelijke wooncontainers maar echt mooie woningen”.

All electric met zonnepanelen

De voormalig commercieel directeur van BAM Utiliteitsbouw is in zijn nieuwe rol als directeur-eigenaar op zijn plaats. “De grap die ik soms maak is: ik heb niet de last dat ik bouwkundig ben opgeleid”, zegt Troost, die tussen 2007 en 2017 commercieel directeur was bij BAM Utiliteitsbouw. Hij is opgeleid tot bedrijfseconoom en arbeids- en organisatiepsycholoog.

Met Plekvoor klikt hij al 2,5 jaar aan de weg. Eerst bouwde zijn bedrijf 130 andere huisjes, waaronder 15 “fancy” strandhuisjes voor recreatieonderneming Molecaten. Die staan nu op het strand van Cadzand. Daar oefende Troost voor zijn Habhuis: all electric met zonnepanelen. Met een centraal accuhuis voor minimaal twaalf huisjes. De Habhuizen zijn nagenoeg zelfvoorzienend. Er hoeft weinig tot geen elektra van het net bij.

Ruw- en afbouwbedrijf ToBuild, onderdeel van interieurbouwer Smeulders Groep uit Nuenen is de bouwer. De ontwikkeling door Plekvoor gebeurt met zeven mensen in Utrecht.

Vanaf dit jaar gaat Troost zich richten op corporaties. “Een veel grotere markt”, weet hij.

De bouwers begrijpen ons niet, en wij de bouwers niet

Met woningcorporatie Vryleve werd het Habhuis ontwikkeld. Troost raakte aan de praat met corporatiebestuurder Dirk Hoogland. De volkshuisvester had kleine woningen nodig voor senioren, jongeren en gescheiden mensen. Niet te duur en en het liefst energieneutraal.
De reguliere bouwers boden geen oplossing. Ook Vryleve liep tegen een muur. “De bouwers begrijpen ons niet, en wij de bouwers niet”, vertelde de corporatiedirecteur aan Troost. Vooral de verplaatsbaarheid van het Habhuis sprak Vryleve aan.

Andere mindset nodig

Klassieke nieuwbouw is duur en niet flexibel, stelt Troost. “In het bouwproces lopen te veel mensen rond die elkaar in de weg zitten.” Bovendien werken de meeste corporaties met maar één stramien. “Een nieuwe woning wordt in vijftig jaar afgeschreven en heeft een economische levensduur van veertig jaar.” Dat nodigt niet uit tot innovatie. Voor het Habhuis is een andere mindset nodig.

Vryleve heeft zestig Habhuizen besteld. Prijs: 69.000 euro all in (inclusief fundering en transport). Huur: 500 euro of minder per maand. De eerst 25 komen in Tolkamer, een klein plaatsje tegen de grens met Duitsland. “Twee uur monteren en ze staan er”, zegt Troost.

De voormalig BAM-directeur hoopt jaarlijks twee- tot driehonderd huizen te kunnen maken. “Dat vindt ik prima.” Er zullen meer huizenmakers zoals Plekvoor op de markt kansen krijgen, verwacht en hoopt Troost. “Die zullen voor een sneeuwbaleffect op de woningbouwmarkt zorgen. Over vijf jaar hebben nieuwe bedrijven de helft van de markt in handen. Daar houdt de gevestigde orde absoluut geen rekening mee”.

Elke maand tenders kleinere woningen

De vraag naar kleinere woningen is aan de orde van de dag. Elke maand ziet Troost “een of twee tenders” de markt op komen.
Rekent hij niet buiten de opdrachtgevers, die nog conservatief blijven vasthouden aan de regulier eengezinswoning of het appartement? Hij aarzelt even. “Ja, er is misschien wel een dominante stroom opdrachtgevers die nog niet zo snel wil veranderen. Maar aan de andere kant: het kan best hard gaan. De consument is mondiger. Bij reizen, auto’s en telefoons leidt dat tot veel modernere producten. Waarom voor wonen niet? “Dat telefoontje waar we nu mee bellen is twintig keer slimmer dan de telefoon van vroeger. Dat reisje dat de telefoon heeft afgelegd, willen wij met wonen ook maken. Wonen moet leuker, frisser en moderner worden”, vindt Troost.

Niet alleen het wonen, ook het kopen van een woning. Een huis koop je straks, zoals een Billy-boekenkast bij Ikea. Het bouwproces wordt ook veel simpeler. “Zonder het hele gedoe. De klassieke woningbouwers hebben huizen te ingewikkeld gemaakt.”

HABhuis, geen tiny house

Een tiny house is het Habhuis niet, daarvoor is de anderhalfpersoonswoning te groot (61 vierkante meter). Het Habhuis (naam komt van Huren, Hout, Aantrekkelijk, Betaalbaar en Bijzonder) wordt in de fabriek voorbereid, bestaat uit drie modules (20,5 vierkante meter per unit: 3,5 meter breed en 5,85 lang) en wordt op de plek van bestemming in een paar uur tijd gemonteerd, zegt Jeroen Troost, bedenker van het Habhuis en directeur-eigenaar van Plekvoor. Het huis bestaat uit twee domme en een slimme units. De slimme unit bestaat uit de keuken, badkamer, technische installatie en de aansturing, ofwel de motor onder de motorkap. Er worden duurzame, onderhoudsarme materialen gebruikt, zoals composieten, clickbare wand- en vloerafwerkingen en polyurea(elastische beschermlaag). Interieurbouwer Smeulders Groep bouwt in Nuenen en Veldhoven de units. Het Habhuis heeft een “basisgrid” met een bepaalde maatvastheid. Troost: “Daar moet je het mee doen. Zoals je met een Volkswagen Golf kan variëren in uitvoering; het wordt nooit een Passat.”

Reageer op dit artikel