nieuws

Te koop: huis met statiegeld

woningbouw Premium 1005

Te koop: huis met statiegeld

Think Wonen wil circulaire woningen met statiegeld op de markt brengen. Na gebruik wordt 15 tot 40 procent van de aankoopprijs terugbetaald.

Dat zegt Mark Spee, oprichter en directeur van Think Wonen, in een interview met Cobouw dat woensdag in het weekblad verschijnt. Think Wonen bouwt energieneutrale, verplaatsbare fabriekswoningen. Onder andere woningcorporaties nemen de woningen af.

De eerste statiegeldhuizen kunnen naar verwachting in de tweede helft van 2017 worden geleverd. Think Wonen verwacht de tweedehands woningen voor een groot deel weer te kunnen hergebruiken. Spee: “De betonvloer en het stalen frame gaan bijvoorbeeld erg lang mee en zouden volledig kunnen worden hergebruikt.”

Statiegeldwoning

Door de restwaarde en ook omdat de woning verplaatsbaar is, ontstaat er voor opdrachtgevers volgens hem een veel gunstiger financieringsplaatje voor de woningen.

Om tot de circulaire statiegeldwoning te komen, wil Spee volgend jaar het huidige woningconcept van Think Wonen circulair doorontwikkelen. De huidige woning kost 77.000 euro ex. btw voor 75 vierkante meter verdeeld over twee lagen. De circulaire woning wordt “een fractie” duurder.

Think Green wordt de naam van het nieuwe woonconcept. “Een woning die helemaal uit elkaar gehaald kan worden en kan worden hergebruikt.” Een afstudeerder van de TU Delft is het circulaire woningconcept op dit moment aan het uitwerken.

Kraan

De gebruikte woningen van Think Wonen hoeven niet per se ingeleverd te worden bij maker. Eigenaren, zoals corporaties, kunnen de huizen ook onderling verhandelen, zoals bij het huidige woonconcept ook al kan. Corporaties die in krimpregio’s actief zijn, kunnen de woningen op een zelfgekozen moment naar groeigebieden verplaatsen. Een Think-woning kun je oppakken met een kraan en verhuizen met een dieplader. Uiteraard kunnen de woningen ook, zoals bij gewone huizen, blijven staan.

Statiegeld is misschien niet het goede woord voor een vergoeding van de restwaarde, denkt Spee. Think Wonen wil de vergoeding koppelen aan de koop van een nieuwe woning. Inruilwaarde is misschien een betere term. “Statiegeld zou betekenen dat je een toeslag betaalt en die later terugkrijgt als je het huis inlevert. Dat is niet de bedoeling. Je krijgt geld terug als je het huis na de gebruiksperiode inlevert en een nieuwe woning aanschaft.”

Tiny house

Think Green is niet het enige woonconcept dat Think Wonen introduceert. Deze maand komt Think Wonen ook met een tiny house op de markt, de Think Small. Het all electric-huisje meet 9 bij 3,5 meter (43 m2 bvo), heeft twee woonlagen en is volgens Spee milieuvriendelijker en goedkoper dan de Heijmans One, het huisje van Heijmans dat volgens Spee “zeker een inspiratiebron” is geweest. Bovendien is het net als bij lego mogelijk om twee delen aan elkaar vast te maken: twee tiny houses kunnen gekoppeld worden tot een groter huis. Spee: “Dan krijg je een Think Big.”

De prijs voor een Think-huisje is 62.000 euro ex. btw voor een doe-het-zelfpakket. Een luxe, energieneutrale variant is er vanaf 90.500 euro. De materialen van de huisjes zijn zoveel mogelijk c2c. Architect van de Think Small is Faro Architecten. In tegenstelling tot de Heijmans One, is de Think Small wel voor particulieren leverbaar. Think Wonen hoopt dit jaar de eerste tiny houses te kunnen leveren.

De Think Small was vorige week in de race voor de tiny house-ideeënprijsvraag van de gemeente Almere maar viel niet in de prijzen. Eerder dit jaar won Think Wonen bij dezelfde gemeente wel een prijsvraag voor het bouwen en beheren van energiezuinige sociale huurwoningen met een een huur van maximaal 550 euro.

Het volledige interview met Mark Spee is hier te lezen.

Reageer op dit artikel