bouwbericht

Maas-Jacobs blaast nieuw leven in oude panden

woningbouw 2404

Maas-Jacobs blaast nieuw leven in oude panden
Voormalig postkantoor aan de Oude Veste

Maas-Jacobs Vastgoed gaat het voormalige postkantoor aan de Oude Veste in Breda kopen en transformeren. Corporatie WonenBreburg heeft door middel van een verkooptender het pand onder voorbehoud verkocht aan de ontwikkelaar uit Zundert.

Wonen

Verbouwen / herontwikkelen / uitbreiden vml. postkantoor tot appartementencomplex waarin ca. 100 appartementen (huur/koop verdeling n.n.b.) / winkels / horeca / kantoren / parkeergarage aan de Oude Veste 2. Grondoverdracht is onder voorbehoud dat het bestemmingsplan gewijzigd wordt. Ontwerp is nog in ontwikkeling. Startdatum is fictief.

BREDA | Ontwerp | € 10.000.000 - € 50.000.000

Na de transformatie bestaat het complex uit circa honderd appartementen, met daaronder horeca, kantoren en winkels, zegt directeur/eigenaar Kris Maas van Maas-Jacobs. Een deel van de appartementen wordt sociale huur. De koop is in principe rond, maar wordt definitief als het bestemmingsplan is gewijzigd. “Ik verwacht dat we over drie jaar kunnen bouwen. Mogelijk sneller, maar dan moet alles mee zitten”, aldus Maas.

Het complex is gebouwd in 1950, naar een ontwerp van M. Bolten en F.E. Röntgen en ligt in hartje centrum. Maas: “Dit pand heeft geen beschermde status, maar wel een beeldbepalende functie De gemeente wil het pand heel graag behouden. Daar gaan wij voor zorgen.” Sinds 2005 is het pand in eigendom van WonenBreburg. Naast het postkantoor bood het ook plek aan andere, kleinere bedrijven. In 2009 werd het postkantoor gesloten.

Bedaux de Brouwer Architecten is verantwoordelijk voor het ontwerp. Maas-Jacobs Bouwbedrijf is de hoofdaannemer. Maas: “We zijn een ontwikkelende bouwer. Dat heeft grote voordelen, zeker voor een complex project als dit, omdat je een en hetzelfde belang hebt.”

De ontwikkelende aannemer is gespecialiseerd in herbestemming en transformatie van bestaande gebouwen, met name in de Bredase binnenstad. Het bedrijf beschikt tevens over een eigen kozijnenfabriek. Investeren in panden en daar nieuw leven in blazen, zo luidt het devies. Soms met een beetje nieuwbouw. Maas: “Het mooie van transformeren is dat je van iets ouds weer iets nieuws maakt. Het past ook helemaal in deze tijd. Je bouwt geen eenheidsworst, zoals bij nieuwbouw vaak wel het geval is. Integendeel, je bouwt iets unieks. Bij dit soort panden heb je bijvoorbeeld vaak veel grotere ramen nodig dan bij nieuwbouw. Mensen willen ook graag wonen in een appartement met afwijkende maatvoering.”

Gasthuyspoort

Maas-Jacobs heeft onlangs een ander groot transformatieproject in het centrum van Breda afgerond: Gasthuyspoort. Dit project bestond uit de transformatie van de voormalige kantoren van de Sociale Dienst naar 33 appartementen, 11 luxe woningen, een commerciële plint en 20 parkeerplaatsen. Tevens is als onderdeel van het gehele plan een nieuwbouw appartementencomplex gerealiseerd. Dit complex biedt ruimte aan 19 luxe appartementen, een half verdiepte parkeergarage en een commerciële ruimte aan een gezellig plein. Het gehele plan vormt de nieuwe oostelijke poort tot de binnenstad van Breda. Bij de herbestemming van dit gebouw is eveneens gebruik gemaakt van Bedaux de Brouwer Architecten. Gasthuyspoort kenmerkt zich volgens Maas door een onderscheidende architectuur, onder meer door de grote raampartijen, hoogwaardige gevelelementen en ranke details.

Ander opvallend project van Maas-Jacobs is de transformatie van de oude Casino-bioscoop tot Foodhall Breda. Het gaat om een pand met een oppervlakte van circa 1700 vierkante meter. In het complex – dat wordt gekenmerkt door grote raampartijen en daardoor de vele lichtinval – komt louter horeca. Ook is er een doorkijk naar de Grote Kerk.

Houtmarkt, Breemarkt en De Werve zijn drie andere herbestemmingsprojecten van Maas-Jacobs, eveneens in Breda. De sterk verouderde Houtmarktpassage is veranderd in een levendige en eigentijdse winkelstraat, de Houtmarkt. Bouwplan Breemarkt betreft de herbestemming van een voormalig winkel/kantoorpand (bank en later sportwinkel) naar zes appartementen en twee commerciële ruimtes. De Werve is de transformatie van een voormalig zorgcentrum naar een wooncomplex met appartementen, penthouses en luxe herenhuizen.


Plaats: Breda
Opdrachtgever: Maas-Jacobs Vastgoed
Ramingsgroep: nog onbekend
Nummer: 525763


Uitgebreide informatie over dit project zien, inclusief alle contactpersonen en marktpartijen? Bekijk dit project op bouwberichten.nl. Heeft u een inhoudelijke vraag of opmerking, neem dan contact op met het redactieteam van Cobouw Bouwberichten: content@vakmedianet.nl

Reageer op dit artikel