Centrumplan Schaijk; efficiënt bouwen met BIM

Centrumplan Schaijk; efficiënt bouwen met BIM

In het centrum van Schaijk wordt het woonwinkelcomplex Zilverlinde gebouwd door Bouwbedrijf Peter Peters. Bij dit project wordt er gebruikt gemaakt van BIM. Volgens de aannemer werkt dit tijd- en kostenbesparend.

Projectleider Eric Kieboom van het bouwbedrijf uit Schaijk weet het zeker: als bij de realisatie van het dak van Zilverlinde, het nieuwe woonwinkelcomplex in het centrum van Schaijk, niet met BIM was gewerkt, had de bouwtijd veel langer geduurd. “Het is een ingewikkeld dak, met dakkapellen en rare hoeken. In 2D waren we er qua maatvoering niet eens uitgekomen, denk ik. BIM is bovendien de ideale manier om complexe vormen prefab te maken. Dat hebben we bij dit dak ook gedaan.”

Het Brabantse bouwbedrijf laat alle prefab elementen produceren bij Barli, specialist op het gebied van systeembouw. Barli is een zusterbedrijf en valt net als het bouwbedrijf onder de Peters Groep en maakt onder meer gevelelementen, prefab daken en dakkapellen. Ook zijn in deze fabriek intussen honderden prefab vakantiewoningen, studentenwoningen en huurwoningen gemaakt. Deze vakantiewoningen staan in Zandvoort en Bloemendaal en op Ameland. Bij de assemblage wordt gebruik gemaakt van een robot.

Bouwbedrijf Peter Peters – met circa 110 mensen in dienst - is zo’n acht jaar geleden begonnen met BIM, aldus Kieboom. Met BIM maakt het aannemersbedrijf bouwen virtueel. Bij een bouwproces zijn vaak veel verschillende partijen betrokken. Meerdere partijen, in combinatie met de grote hoeveelheid gegevens binnen een bouwproject, vergroten de kans op faalkosten aanzienlijk. Volgens Kieboom is BIM de oplossing die maakt dat alle relevante informatie tijdens het gehele bouwproces wordt opgeslagen, gebruikt en beheerd in een digitaal 3D gebouwmodel. “Bouwen met BIM scheelt niet alleen tijd, maar ook kosten.”

Bij Peter Peters wordt gewerkt met software van Tekla. Kieboom: “Veel leveranciers tekenen in Tekla. Van de leverancier van staalconstructies tot de vloerenleverancier. Wij implementeren hun gegevens weer in ons model.”

Alle partijen die bij een bouwproject zijn betrokken, werken op deze manier met dezelfde informatie. Ze kunnen van elkaar zien wat er gebeurt. Kieboom: “In tegenstelling tot traditioneel bouwen worden mogelijke conflicten vooraf geconstateerd. Dat is een groot voordeel van BIM. Het is een zeer efficiënte manier om samen te werken. BIM leidt ook tot een hoge kwaliteit van het werk. We BIMmen niet om te BIMmen, maar zien er echt al vele jaren de meerwaarde van in.”

Het woonwinkelcomplex dat het Brabantse bouwbedrijf heeft gebouwd, is een belangrijk onderdeel van het Centrumplan Schaijk. Dit plan is bijna afgerond en had als doel er voor te zorgen dat Schaijk weer een echt dorpshart heeft. Veel winkels in Schaijk bevonden zich van oudsher langs de oorspronkelijk wegen: de Schutsboomstraat en de Pastoor van Winkelstraat. Ook ontstond hier en daar leegstand. Het dorp had grote behoefte aan een centrale plek waar alle winkels bij elkaar zitten. Bij dit plan zijn onder meer de gemeente Landerd, vastgoedbelegger Movement Real Estate, vastgoedbelegger Pakhuis Schaijk en woningcorporatie BrabantWonen betrokken. Ook de infrastructuur is aangepast.

Het woonwinkelcomplex heeft Bouwbedrijf Peter Peters gebouwd in opdracht van Movement Real Estate. Op deze locatie stonden in het verleden twee woonhuizen en het oude gemeentehuis van Schaijk. VOCUS architecten is verantwoordelijk voor het ontwerp. Het complex, dat de naam Zilverlinde heeft meegekregen, krijgt op de begane grond een aantal winkels, zoals een Albert Heijn, Kruidvat, een accountantskantoor en een assurantiekantoor. Kieboom: “We gingen uit van 12 winkels, maar het worden er zeven of acht, omdat sommige ondernemers compartimenten bij elkaar hebben getrokken.”

Boven de winkels bevinden zich 35 appartementen, aldus Kieboom. Deze appartementen, die deze maand officieel worden opgeleverd, zijn geschikt voor verschillende doelgroepen. “Het gaat om appartementen tussen de 70 en 210 vierkante meter. De kleinere woningen zijn geschikt voor alleenstaanden en jonge stellen. De grotere appartementen juist heel geliefd bij de senioren die toe zijn aan de volgende stap om hun oude grondgebonden woning te ruilen voor een gelijkvloers appartement, dichtbij alle voorzieningen. De appartementen gingen in elk geval als warme broodjes. Dat betekent dat ook in Schaijk de vraag naar een luxe appartement groter is dan het aanbod.”


Plaats: Schaijk
Opdrachtgever: Movement Real Estate
Ramingsgroep: 5 - 10 miljoen euro
Nummer: 173377


Uitgebreide informatie over dit project zien, inclusief alle contactpersonen en marktpartijen? Bekijk dit project op bouwberichten.nl. Heeft u een inhoudelijke vraag of opmerking, neem dan contact op met het redactieteam van Cobouw Bouwberichten: content@vakmedianet.nl

Bouwbericht

Bouwen woonwinkelcomplex met winkelruimte / supermarkt Albert Heijn / 32 huurappartementen aan het Europaplein / Pastoor van Winkelstraat / Schutsboomstraat / Europaplein. Bouwdeel 1 van centrumplan Schaijk. Duurzaam project vanwege intentie tot duurzaam bouwen.

Schaijk | Opgeleverd | € 10.000.000 - € 49.999.999

Ga naar bouwbericht