blog

Gasloos bouwen: de druk vermindert zienderogen

woningbouw 1391

Gasloos bouwen: de druk vermindert zienderogen

Als ik ‘gasloos bouwen Cobouw’ intik dan krijg ik 48.300 hits. Dat is best veel. ‘Veiligheid Cobouw’ zit op 51.500 resultaten. Het onderwerp is dus belangrijk. De aarde warmt op en ik geloof echt dat het door ons komt. En dus moeten we wat doen. Gasloos bouwen bijvoorbeeld. Maar nog altijd is er veel twijfel of dat echt gaat werken.

120 miljoen euro stelt het Rijk beschikbaar om 27 wijken aardgasvrij te maken. Maar in de praktijk wil het nog niet echt snel gaan. Bewoners zijn er bang voor (lees: ze vinden het te duur). En de opdrachtgevers zijn bang dat ze te ver voor de muziek uitlopen (lees: ze zijn bang voor de kosten). Het motto is: afwachten en laat anderen maar het leergeld betalen. Maar redden we het daarmee?

Vorige week hadden we een verhaal over twee van die proefprojecten en daar kreeg ik toch een beetje het gevoel van dat het van elastiekjes en plakband aan elkaar hangt. Het draait om vrijwilligers die uitleg geven en heel bevlogen hun rondes doen. Maar redden we het daarmee?

Meer over gasloos bouwen

Meer over gasloos bouwen

Bovendien zijn veel van die woningen zo gebouwd dat het bij grote hitte buiten ook binnen niet te harden is. Of maken de warmtepompen te veel herrie. Vrij dodelijk voor zo’n project, want bewoners praten met elkaar. Ik was laatst in een nieuwe woning op het platteland in Borne. Voorzien van een warmtepomp en redelijk koel binnen terwijl buiten de mussen van het dak vielen. Dus het kan wel. Maar dat was een woning van een rijk huishouden en de warmtepomp stond in een ruimte die groter was dan een gemiddelde slaapkamer. Warmtepomp voor de happy few?

Er is regie nodig. En aandacht voor de belangen van bewoners, bouwers en overheid. Met een goede subsidieregeling. Een nationaal van-het-gaslos-plan. Want anders redden we het echt niet.

Lees ons overzichtsartikel over gasloos bouwen: dat staat hier

Reageer op dit artikel