blog

Even een nul op de meter woning er doorheen drukken kan niet meer

woningbouw 863

Even een nul op de meter woning er doorheen drukken kan niet meer

Het was een opmerkelijk bericht in het FD afgelopen week op de voorpagina. De rechtbank in Amsterdam heeft een plan van woningcorporatie Eigen Haard afgewezen om een buurt aardgasvrij te maken. Volgens de rechter is het nog te onduidelijk in hoeverre de bewoners opdraaien voor de kosten.

De uitspraak kwam onverwacht en wordt gezien als een steun in de rug voor boze huurders die bang zijn dat de overgang naar aardgasvrij heel duur wordt. Eigen Haard wilde 157 sociale huurwoningen renoveren en tegelijkertijd aardgasvrij maken. Zestien woningen zijn inmiddels verbouwd, de rest moet nog, maar een deel van de huurders vindt dus dat er teveel onzekerheid is over de kosten. De bewoners moeten een energie prestatievergoeding betalen die gelijk is aan hun oude energiekosten. Daarmee wil de corporatie de investeringen terugverdienen.

We zien deze constructie overal gebruikt worden. Maar de rechter vindt de bewonersangst terecht dat de corporatie niet kan garanderen dat de kosten gelijk blijven. Ik vind het nogal een klap voor de Energietransitie, want die draait toch vooral om corporaties die grote aantallen woningen verduurzamen op precies deze wijze. Cobouw dook in de zaak en belde met betrokkenen. Iedereen is geschrokken en wil het vonnis bestuderen. “Je weet nu in ieder geval wat je wel en niet kunt doen”, klinkt het aarzelend.

Maar als je er goed naar kijkt zie je ook weer hier de bron van het probleem

Maar als je er goed naar kijkt zie je ook weer hier de bron van het probleem: er is weer eens te weinig overlegd met de bewoners. Ze zijn niet meegenomen in de besluitvorming en in ieder geval niet gerustgesteld dat hun woning ook een stuk beter wordt. In die zin is de uitspraak zeker buitengewoon leerzaam. Even een nul op de meter woning er doorheen drukken kan echt niet meer. En het mag dus ook niet van de rechter.

Reageer op dit artikel