blog

Snel bouwen kan al lang!

woningbouw Premium 436

Snel bouwen kan al lang!

Ingeloot voor één van de schaarse kavels!! Dus afspraak gemaakt bij een innovatief bouwbedrijf: de eerste middag samen met de directeur van het bedrijf een voorontwerp gemaakt op het scherm dat hij vanachter zijn bureau bedient.

Het voorontwerp is eigenlijk al meteen een offerte en een bestek, want iedere keuze wordt meteen vertaald in hoeveelheid materialen, manuren en prijzen. Toch een extra badkamer? Meerkosten verschijnen meteen in beeld. Huiswerk mee, want de definitieve keuzes voor materialen, maten en indeling moeten volgende keer worden gemaakt. Twee weken later alle knopen doorgehakt en de aanvraag bouwvergunning ondertekend voor een vrijstaand huis.

Vanaf het verkrijgen van de bouwvergunning gaat het snel. Net na afloop van de bouwvak wordt er geheid en de fundering gelegd. Op 2 september komt er een kraan en twee vrachtwagens. Op 3 september staat het casco van ons huis. Op 6 september staan de steigers voor de metselaars klaar en komen tegelzetters voor het binnenwerk. Eind oktober is alles klaar. Op 1 november sleuteloverdracht en de eindafrekening sluit precies op het offertebedrag.

Toch is het geheel behoorlijk duurzaam, want het casco is van hout en het energieverbruik is een fractie van het traditioneel gebouwde buurhuis, dat bovendien kleiner en toch veel duurder is. Het is 1994!

Nu, 25 jaar later roept iedereen om versnelling, circulariteit en duurzaamheid. En snelheid, want er moeten 1 miljoen woningen bij. Daar hoeft dus niets nieuws voor te worden uitgevonden. Wel moet er een knop om en als dat eenmaal zover is volgt de infrasector vanzelf, want bouw- en woonrijp maken zal ook sneller en klimaatadaptiever moeten als de huizen als paddenstoelen uit de grond schieten. Ons huis uit 1994 bewijst het: Iedereen is er eigenlijk allang klaar voor, maar alleen weten ze het nog steeds niet.


Philip van Nieuwenhuizen, directeur MKB Infra

Reageer op dit artikel