blog

NOM Keur als motor

woningbouw Premium 684

NOM Keur als motor

Vorig jaar heb ik op deze plaats het door de Stroomversnelling geïntroduceerde NOM Keur een baken genoemd. Zoals ongetwijfeld bekend zal zijn, garandeert NOM Keur dat de nieuwbouwwoning of NOMrenovatie ook in het gebruik daadwerkelijk Nul op de Meter is. Daarmee heeft de opdrachtgever zekerheid en garantie over de energielevering. De functie van het NOM Keur zag ik vorig jaar vooral in het vergroten van het vertrouwen in Nul op de Meterproducten.

Onlangs hebben wij, en ik schrijf het hier toch met enige trots, als tweede bedrijf van Nederland het NOM Keur op ons Nul op de Meter nieuwbouwconcept behaald. En binnenkort hopen wij het certificaat ook op onze NOM-renovatie-aanpak te behalen. Uiteraard zijn we blij met het resultaat waarvoor we flink hebben moeten pionieren. Maar tegelijkertijd staan we nog steeds aan het begin van een grote ontdekkingsreis. Een reis die we samen met professionele opdrachtgevers moeten maken om bij de huurder en toekomstige koper draagvlak voor Nul op de Meter te krijgen. Want daarvoor hebben we nog wel de nodige slagen te maken.

Het wordt een hele uitdaging om er voor te zorgen dat huurders en kopers Nul op de Meter gaan omarmen. Want laten we eerlijk zijn, er is voor Nul op de Meter best een gedragsverandering nodig. Bewoners die altijd gewend zijn aan stralingswarmte van een gashaard of radiator moeten leren omgaan met continutemperaturen.  Even snel de verwarming hoger zetten is er dan niet meer bij. Goede informatievoorziening en vooral ook coaching in het gebruik is noodzakelijk. Wij garanderen een comfortabele woningtemperatuur, de woning wekt zelf energie op en spaart het milieu

De meeste organisaties richten zich nog vooral op het halen van de technische normen. Maar uiteindelijk is het natuurlijk wel de bedoeling dat bewoners er straks goed mee om kunnen gaan zodat ze de voordelen in comfort en geld ook daadwerkelijk  gaan ervaren. Hun enthousiasme zet duurzaam wonen pas echt in beweging. NOM Keur is in mijn visie daarom veranderd van een baken, in een motor naar sociale innovatie.


Bart Hendriks, algemeen directeur Hendriks Coppelmans Bouwgroep

Reageer op dit artikel