blog

Beslissen of besluiten

woningbouw

Beslissen of besluiten
Suzanne van de Kerk

Een paar jaar geleden waren we toe aan een nieuwe huisstijl, website en documentatie bij Berkvens. Dus schreven we een pitch uit. Enkele partijen werden uitgenodigd en op een ochtend kregen we achtereenvolgens de wilde plannen en creatieve ideeën gepresenteerd van drie verschillende reclamebureaus die we hiervoor hadden uitgenodigd.

Aangezien we maar één huisstijl, website en documentatielijn nodig hadden, vielen er twee partijen af. Jammer voor hen. En zonde ook. Van hun indrukwekkende moodboards, energie, tijd en dus geld. In de bouw werkt het natuurlijk net zo. Je schrijft een pitch uit in de vorm van een tender en tig partijen doen meer dan hun stinkende best om de opdrachtgever te verrassen.

Gelukkig gaat het steeds vaker om meer dan alleen de laagste prijs en kan er waarde worden toegevoegd, vanuit ervaring en expertise. Maar ook hier vind ik die kapitaalvernietiging stuitend. Ik weet dat sommige architectenbureaus het besluit (met veel moeite) nemen om niet mee te doen aan tenders die ze omzettechnisch goed kunnen gebruiken, omdat de investering simpelweg te groot voor ze is.

Toen we recent toe waren aan een nieuwe website, pakten we het anders aan. We raadpleegden ons netwerk en het internet over betrouwbare partijen, wier aanbod aansloot bij ons ‘plan van eisen’ en gingen met hen een oriënterend gesprek aan. Op basis van een intensief voortraject met één partij, namen we dit keer een beslissing in plaats van een besluit, voor synergie. Zeer duurzaam.

Dit gebeurt in de bouw gelukkig ook. Recent hebben we genoten van een zeer intensieve samenwerking met een opdrachtgever en ontwikkelaar, met veel inventieve ideeën die ontstaan zijn gedurende het project. Alhoewel het een pittige uitdaging was om dit innovatieve woonzorgproject in Tilburg samen tot een goed einde te brengen, geeft deze manier van samenwerken enorm veel voldoening. Voor partnerschap en zonder verliezers.

Reageer op dit artikel