blog

‘Oeps, vergeten’ en andere smoezen om een factuur niet te betalen

woningbouw

‘Oeps, vergeten’ en andere smoezen om een factuur niet te betalen
Suzanne van de Kerk

Het is een grote ergernis onder ondernemers in het midden- en kleinbedrijf: het late betalen van grote bedrijven. Net als kinderen die te laat op school komen, verzinnen te laat betalende bedrijven allerlei excuses, de een nog creatiever dan de ander. De beste smoezen op een rij.

 

“We hebben toch al betaald.” Niet? Kunt u dat bewijzen?

 

“Oeps, helemaal vergeten.” Iedereen vergeet wel eens iets, toch?

 

“Het systeem kent de betaling nog niet.” De ‘computer says no‘ der we-gaan-je-nog-niet-betalen-smoezen. “Weet u wel zeker dat u de factuur hebt ingediend?”

 

“Er komt weer een krediet-rating aan.” Het schijnt dat zeker twee grote bouwbedrijven in Nederland gedurende de voorbije crisisjaren hun toeleveranciers even niet uitbetaald hebben omdat de balans er even gunstig uit moest zien. Omdat er een krediet-rating aankwam of omdat er een kwartaal-verslag gemaakt moest worden.

 

“Sorry, hij was te laat.” Ja, wij betalen binnen … dagen na het einde van de maand, maar wij hebben uw factuur helaas niet vorige maar deze maand ontvangen. Helaas.

Factuur

“Wij betalen geen facturen op vrijdag.” Kunt u wachten tot na het weekend?

 

“Wij betalen alleen facturen op vrijdag.” En deze vrijdag zitten we al vol. Sorry.

 

“Het is nog niet gemonteerd toch?” Excuus van een grote bouwer tegen een leverancier van staalconstructies. Pas na montage zou hij betaald krijgen. De afspraak was echter na levering.

 

“We gaan betalen.” We zijn er net mee bezig. Nog even geduld dus.

 

“De factuur klopt niet.” Ja sorry, dat zien we ook nu pas. Kunnen jullie een nieuwe maken?

 

“Hebben jullie iets geleverd dan?” Ik heb nog niets gezien.

 

“We wachten nog op een betaling van de opdrachtgever.” Ja, wij kunnen er ook niets aan doen dat zij wat achterlopen.

 

“We kunnen het niet betalen.” Of we financiële problemen hebben? Zo zou ik niet willen noemen, maar we hebben even wat andere prioriteiten nu.

 

Bovenstaande smoezen zijn in de afgelopen jaren verzameld. Steeds als in Cobouw artikelen verschenen over de gehanteerde betalingstermijnen van grote bedrijven in de bouw klommen onderaannemers en toeleveranciers in de pen. In het openbaar hun beklag doen over het betalingsgedrag van opdrachtgevers wilde vrijwel niemand. Veelgehoorde smoezen doorgeven wel.

Reageer op dit artikel