artikel

Lege winkelruimte doet dienst als bouwkeet in Rotterdam

woningbouw 1672

Dura Vermeer werkt in de Rotterdamse wijk Kralingen aan het funderingsherstel van circa 160 woningen uit begin twintigste eeuw die in het bezit zijn van woningcorporatie Woonstad Rotterdam. Vanwege ruimtegebrek is de bouwkeet van dit project ondergebracht in een bedrijfspand in de Jaffadwarsstraat. Deze locatie als bouwkeet heeft zo zijn voordelen.

Lege winkelruimte doet dienst als bouwkeet in Rotterdam
Aan tafel zitten van links naar rechts uitvoerder Andre Hofstra van Dura Vermeer, Laurens van der Laan, projectmedewerker van Woonstad Rotterdam en Dave Arensman, werkvoorbereider bij Dura Vermeer.

Aan tafel zitten uitvoerder Andre Hofstra, werkvoorbereider Dave Arensman, beiden van Dura Vermeer en Laurens van der Laan, projectmedewerker van Woonstad Rotterdam. Bij dit funderingsherstel gaat het om oude portiekwoningen van vier verdiepingen en bedrijfsruimtes op de begane grond. De panden zijn rond 1910 op houten palen gebouwd. Deze oude funderingen zijn op verschillende locaties in de wijk behoorlijk aangetast. De woningen kunnen hierdoor verzakken en schade oplopen. Vandaar dat woningcorporatie Woonstad Rotterdam de houten palen preventief in een groots aangepakt funderingsherstel gaat vervangen door betonnen funderingen. De komende tien jaar worden circa 10.000 woningen, bedrijfsruimten en schuren op deze manier verbeterd.

Deelprojecten

funderingsherstel vakman bouwkeet

Een van de straten waar Woonstad Rotterdam de houten funderingen van oude woningen preventief aanpakt.

Omdat het om zoveel panden gaat, is het funderingsherstel opgedeeld in een aantal deelprojecten. De straten rondom de Jaffadwarsstraat zijn de eerste tachtig woningen die worden aangepakt. Hofstra legt uit dat de houten funderingen zijn gaan rotten door decennia lange schommelingen in de grondwaterstand. “Lang niet alle houten palen zijn rot”, geeft hij aan. “Vaak kom je daar pas achter als je onder de huizen kruipt. Aan de hand van wat we dan aantreffen, wordt besloten welke maatregelen worden getroffen: de vloer behouden of slopen. Als we de vloer moeten slopen, ontstaat er voldoende ruimte om nieuwe betonnen palen in de grond te heien”, zegt Hofstra. Als de vloer intact blijft, wordt onder de woning in de kruipruimte ruim twee meter de diepte in gegraven.

Arensman: “We hebben die twee meter hoogte nodig voor de heistelling om de palen te kunnen heien. Vervolgens gaan we via een gat in de bestaande bouwmuren naar de volgende woning, waar we de kruipruimte leeggraven en gaan heien. Zo gaan we van beuk naar beuk onder het hele blok door om de fundering van elk pand te herstellen”, zegt Arensman.

Bestaand pand

Bouwkeet funderingsherstel

Het leegstaande winkelpand in de Jaffadwarsstraat dat nu wordt gebruikt als bouwkeet.

Van der Laan is onder andere betrokken bij de bewonersbegeleiding. Hij legt uit dat verschillende bewoners in de panden blijven wonen tijdens de werkzaamheden. “Dat is best heftig”, geeft hij aan, “want de werkzaamheden leveren regelmatig geluids- en stankoverlast op.” De hele dag wordt in de kruipruimte met een graafmachine gewerkt, terwijl de mensen er pal boven wonen. Dag en nacht staat een pompmachine het grondwater weg te pompen. “We zijn in april vorig jaar begonnen en je merkt dat de mensen het echt zwaar vinden om zo lang in de werkzaamheden te zitten. Kinderen moeten naar en van school worden gebracht, beton moet worden gestort, de straten moeten regelmatig worden afgezet voor werkzaamheden. Dat valt niet altijd mee in deze drukke wijk met vrijwel alleen eenrichtingswegen. Tijdelijk is het echt behelpen.”

Ruimtegebrek

De bouwkeet van dit project is ondergebracht in een winkelruimte in de Jaffadwarsstraat, die Woonstad Rotterdam aan Dura Vermeer verhuurt. “De wijk is vrij compact, met smalle straten en weinig parkeerruimte. Er was echt geen plek voor een keet in de straat. Voordeel is dat een bestaand pand alle facilitaire voorzieningen al heeft. En het is een stuk warmer dan een bouwkeet!” zegt Arensman.

Meer voor de vakman op CobouwVak >>

 

Reageer op dit artikel