Opmerkelijke projecten: circulaire gebouwen

Opmerkelijke projecten: circulaire gebouwen

In de serie opmerkelijke projecten uit Bouwberichten deze keer: circulaire gebouwen.

1. Wageningen

Dit najaar opent Unilever het Global Foods Innovation Centre op de universiteitscampus van Wageningen. Het gebouw zal bestaan uit een Pilot Plant, een Food & Customer Experience en twee verdiepingen met kantoren en laboratoria. Daarnaast komt er onder het gebouw een verdiepte parkeergarage.

Paul de Ruiter Architects uit Amsterdam ontwierp het gebouw. Aannemer is Dura Vermeer.

Door onder meer de toepassing van 21.000 vierkante meter kanaalplaatvloeren heeft het ontwerp van dit pand het BREEAM-ontwerpcertificaat Outstanding gehaald. Dat is de hoogste duurzaamheidambitie voor gebouwen. Het bouwmateriaal dat wordt gebruikt (glas, aluminium en hout) is 90-95 procent circulair. Daarnaast komen er zonnepanelen en een wko-installatie.

Meer informatie>>

2. Eindhoven

BAM Bouw en Techniek bouwt een nieuw kantoorgebouw en beheerdersgebouw voor afvalbeheerder Cure in Eindhoven. Het pand komt naast de nieuwe milieustraat op Bedrijventerrein GDC, aan de Achtseweg Noord. De bouw van de milieustraat is al in volle gang.

en|en architecten uit Eindhoven maakten het ontwerp voor het nieuwe kantoor, waarbij duurzaamheid een belangrijk speerpunt is. Zo wordt het gebouw energieneutraal door onder andere zonnepanelen, warmtepompen en warmtewisselaars. Actieve inductie-units verwarmen, verkoelen en ventileren het gebouw vraaggestuurd.

Materialen zoals stoeptegels, glas en textiel die uit de milieustraten van Cure komen, worden gebruikt in het pand. Aan het einde van de levensduur van het gebouw kunnen alle onderdelen weer worden gedemonteerd en hergebruikt. Naar verwachting wordt het nieuwe kantoor eind 2020  in gebruik genomen.

Meer informatie>>

3. Utrecht

Op de plek van soepfabriek Intertaste komt een nieuw appartementencomplex met 251 vrije huursector-, 79 sociale huur- en 65 middenhuur-woningen. Het plan 'Heycop' aan de Heycopstraat in de Dichterswijk wordt een duurzaam project vanwege het gezonde en duurzame karakter van de nieuwbouwplannen. Er is aandacht voor hergebruik van materialen en groen, zoals onder andere een deels openbaar park op het dak van de parkeerplaats en een laan met bomen.

Aannemer Plegt-Vos start begin volgend jaar met de sloop van de fabriek. De oplevering van het project staat gepland voor eind 2022.

Meer informatie>>

4. Amsterdam

Aan de Ankerweg in het Westelijk Havengebied zijn bouwbedrijven Volker Wessels en Beelen bezig met de ontwikkeling van de BouwHub. Een circulair logistiek centrum van ruim 125.000 vierkante meter. Hierin komen een kantoor, restaurant, vergaderruimten, 1600 parkeerplaatsen én een urban garden van 4000 vierkante meter.

De BouwHub wordt een fysieke marktplaats van materialen die vrijkomen bij sloop of reststromen uit nieuwbouwprojecten.

Medio 2021 moet het gebouw in gebruik worden genomen.

Meer informatie>>

5. Woerden

Het Futura College in Woerden wil naast het in 2012 vernieuwde praktijkgebouw een een stand-alone, volledig circulair onderwijspaviljoen realiseren. Hevo is bij het project betrokken als  opdrachtgever. Het paviljoen omvat twee leslokalen, een garderobe, toiletten en een dakterras, die de functie krijgt van kweektuin.

De constructie van het gebouw wordt opgebouwd uit hergebruikte materialen, die zo veel mogelijk van hout, leem en katoen zijn. Het deel van de materialen dat nieuw is, krijgt een hergebruikgarantie. Een geïsoleerd groendak zorgt voor natuurlijke verwarming en verkoeling van het paviljoen.

Het gebouw zal volgens planning in het voorjaar van 2020 worden opgeleverd.

Meer informatie>>


Circulair bouwen

Als je wilt, ken je alle projecten.

Bekijk direct