nieuws

Sloop dak AZ-stadion begint woensdag: ‘Er is nog geen sprake van dat het hele dak eraf gaat’

utiliteitsbouw 6036

Sloop dak AZ-stadion begint woensdag: ‘Er is nog geen sprake van dat het hele dak eraf gaat’
Het AZ-stadion, dinsdagmorgen 27 augustus. C.A. de Groot is bezig met de voorbereiding van de sloop.

C.A. de Groot gaat woensdag beginnen met het opruimen van het ingestorte dak van het AZ-stadion. Het Alkmaarse sloopbedrijf gaat met een grote telekraan, die buiten het stadion komt te staan, de ingestorte delen uit het stadion hijsen en op de parkeerplaats leggen.

Dat zegt directeur Kees de Groot van het sloopbedrijf. Hij verwacht binnen anderhalf à twee weken het werk af te hebben. Afgelopen donderdag is C.A. de Groot al begonnen met de voorbereidende werkzaamheden. Dinsdagmorgen hing een van de slopers in een bakje aan een hijskraan vlak boven de tribune.

De Groot: “We gaan een hele grote sloopkraan met een giek van 35 meter in het stadion zetten. Die gaat eerst binnen de boel opruimen. Er hangen her en der losse delen. Die gaan we veilig stellen.” Met twee à drie personen wordt het werk gedaan.

De staalconstructie zal in grote delen “zo heel als mogelijk” uit het stadion worden gehesen. Daar komen ze op de parkplaats te liggen, alwaar de Onderzoeksraad voor de Veiligheid en HaskoningDHV nader onderzoek kunnen doen naar onder andere de lassen.

C.A. de Groot begint woensdag met de sloop van het ingestorte dak van het AZ-stadion. Foto: C.A. de Groot

Onderzoek duurt nog wel een paar weken

De Groot weet nog niet wat AZ na de sloop van het ingestorte dakdeel van plan is. Volgens hem is het wachten op het onderzoek van HaskoningDHV. “Het onderzoek naar de spanten duurt nog wel een paar weken. Er is nog geen sprake van dat het hele dak eraf gaat.” Vrijdag presenteert HaskoningDHV de tussentijdse conclusies.

Voor het Alkmaarse sloopbedrijf is het een bijzondere opdracht. Kees de Groot kent het stadion goed, hij zit zelf ook geregeld in het stadion bij wedstrijden van AZ. Niet onder het ingestorte dak, zegt hij erbij. “Er is wel een aantal jongens van ons bedrijf dat daar wel zit. Alles bij elkaar is het wel een aparte gewaarwording.”

Meer over het AZ-stadion:

AZ denkt om het gras. Op de achtergrond een kraan van sloopbedrijf C.A. de Groot.

Sloopmaterieel staat klaar bij het AZ-stadion.

Reageer op dit artikel