nieuws

Drie architecten maken kans op renovatieklus Boijmans

utiliteitsbouw 770

Drie architecten maken kans op renovatieklus Boijmans

Drie combinaties van architecten maken kans om museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam zijn nieuwe vorm te mogen geven: KAAN Architecten samen met Van Hoogevest Architecten, Mecanoo architecten en Samenwerkende architecten DCA – WDJA.

Een commissie met deskundigen (bestaande uit Rijksbouwmeester Floris Alkemade, architect André van Stigt, voormalig directeur Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed Cees van ’t Veen, directie van Museum Boijmans Van Beuningen en experts van de gemeente Rotterdam)  koos na een aanbestedingsprocedure van een paar maanden, unaniem voor deze drie.

Grote klus van zeven jaar

De architecten moeten aan de slag met een ontwerp voor de renovatie, restauratie en verduurzaming van het bestaande gebouw. Het gaat om een grote klus, de renovatie gaat waarschijnlijk zo’n zeven jaar gaat duren. Het museum kampt met asbest, verouderde installaties en is niet brandveilig. Op allerlei fronten voldoet het dus niet meer aan de eisen en bovendien moet het worden gemoderniseerd. Hierbij is het uitgangspunt dat de bestaande monumentale waarden moeten worden hersteld.

De geselecteerden gaan de komende maanden in gesprek met het museum en de gemeente en komen daarna met een plan, dat dan weer door genoemde commissie wordt beoordeeld. De keuze uit de plannen wordt in januari 2020 verwacht.

Late zoektocht: museum is al dicht

De zoektocht naar de juiste architect gebeurt vrij laat, want het museum is al gesloten. Dit komt omdat het gebouw niet veilig genoeg is voor de mensen en de collectie. De keus voor een bouwer gaat nog veel langer duren, waarschijnlijk nog jaren.

De collectie blijft intussen zichtbaar in instellingen in binnen- en buitenland en vanaf 2021 in het dan te openen Depot Boijmans Van Beuningen, het publiek toegankelijke kunstdepot naast het museum zelf. BAM is daar voorlopig  nog mee bezig en verwacht het museum volgend jaar op te leveren. De bouwer zal ook met interesse de aanbesteding voor de renovatie bekijken en zal zeker overwegen om in te schrijven, liet BAM eerder weten.

Miljoenen gereserveerd

Rotterdam reserveerde 168,5 miljoen voor de grote opknapbeurt van Boijmans. Voor een uitgebreide versie van de renovatie die 223,5 miljoen kost, gaapt nog een gat van 50 miljoen euro op de begroting. Onderhandelingen met een geïnteresseerde partij lopen stroef, maar het is allerminst uitgesloten dat daarvoor alsnog een oplossing komt.

Reageer op dit artikel