nieuws

Rijk gooit gevangenisdorp Veenhuizen in de aanbieding

utiliteitsbouw 1368

Rijk gooit gevangenisdorp Veenhuizen in de aanbieding

Het Rijksvastgoedbedrijf zoekt een nieuwe eigenaar voor het Drentse dorp Veenhuizen. Belangstellenden kunnen zich tot 1 oktober melden. Er ligt al een uitgewerkt plan voor het gevangenisdorp en er is ook al een potentiële gegadigde.

Het Rijk stoot overbodig vastgoed af. Daarbij zitten ook hele bijzondere panden en objecten, zoals nu het complete gevangenisdorp Veenhuizen. Lees hier het bidboek met alle voorwaarden.

Armen kregen een kans

Aan het begin van de negentiende eeuw werd in Veenhuizen een Kolonie van Weldadigheid gesticht. Hier kregen armen uit de stad de kans een nieuw leven op te bouwen. In 1859 werd Veenhuizen eigendom van de Nederlandse staat. De justitiële functie die het dorp toen kreeg, heeft sindsdien centraal gestaan.

Een substantieel deel van Veenhuizen blijft eigendom van de Nederlandse staat, waaronder de twee gevangenissen en de agrarische gronden. Omdat de rest van de grond en gebouwen geen rijksdoel meer dienen, wordt dit vastgoed afgestoten.

Geen versnippering in Veenhuizen

De nieuwe eigenaar krijgt de mogelijkheid het bijzondere verhaal van Veenhuizen een vervolg te geven. Er is ruimte voor een vernieuwende aanpak, gebaseerd op de waarde van het erfgoed en met aandacht voor duurzame ontwikkeling.

Volgens het Rijk liggen er vooral kansen “in de monumentale waarde van de gebouwen en de bijzondere samenhang tussen functie – arbeid, detentie en zorg- , gebouwen en verkaveling. Het is overigens de bedoeling dat het af te stoten deel als één geheel overgaat. Zo wordt versnippering voorkomen.”

Een consortium heeft al interesse getoond in het vastgoed in Veenhuizen. Het Rijksvastgoedbedrijf wil of er meer interesse is. Uiterlijk 1 oktober 2019 kunnen belangstellenden zich melden. Als meerdere partijen aan de eisen voldoen, volgt een openbare inschrijving. Als geen andere partijen zich melden, dan zal het Rijksvastgoedbedrijf een procedure met alleen het consortium starten.

Reageer op dit artikel