nieuws

OM: ‘BAM had dodelijk liftongeval kunnen voorkomen en verdoezelde fouten’

utiliteitsbouw 2909

OM: ‘BAM had dodelijk liftongeval kunnen voorkomen en verdoezelde fouten’

BAM en Blitta gevelsystemen hadden het dodelijke ongeval in een niet omheinde Utrechtse liftschacht, moeten voorkomen. Dat vindt het OM. De twee bouwbedrijven hoorden woensdag een boete tegen zich eisen van 100.000 euro.

Volgens het OM ontbrak het aan meerdere veiligheidsvoorzieningen, zoals een hek of een leuning, beschrijft NRC dat verslag deed van de rechtszaak.

Het ongeval vond plaats tijdens werkzaamheden aan het Poortgebouw van Hoog Catharijne. Een Poolse bouwvakker stapte op de vierde verdieping de lift in en overleefde de val van twintig meter niet. Pas een paar dagen later werd de man gevonden.

Houten latten

“De schacht was niet afgezet op de plek waar Kupczałojć (de bouwvakker, red) erin viel. Het was in feite een gapend gat in de muur en de vloer.”

Het OM ging ook uitvoerig in op maatregelen die de bouwer pal na het ongeval trof. Alsof het bouwbedrijf iets te verbergen had.

“Diezelfde ochtend nog komen er twee houten latten om de opening af te zetten. Bouwvakkers spreken later in het AD over een cover-up van de bouwbedrijven, hoofdaannemer BAM uit Bunnik en onderaannemer Blitta gevelsystemen uit Venray”, beschrijft NRC.

Een van de drie rechters spreekt over “een heftige zaak”. Blitta en BAM zijn allebei schuldig, volgens de officier van justitie. Blitta verdedigt dat het niet hun werkgebied was, BAM dat er 450, 500 mensen op zo’n bouwplaats aanwezig zijn, waardoor permanent toezicht nauwelijks mogelijk is.

De advocaat van de grootste bouwondernemer spreekt tegen dat BAM bewust fouten wilde verdoezelen. De rechter lijkt daar afgaande op het artikel in NRC niet in mee te gaan. Of dat inderdaad zo is, is afwachten. De uitspraak volgt nog.

Reageer op dit artikel