nieuws

Boijmans zeven jaar dicht: Rotterdam nu pas op zoek naar architect

utiliteitsbouw 1277

Boijmans zeven jaar dicht: Rotterdam nu pas op zoek naar architect

Museum Boijmans van Beuningen is vanaf deze week zeven jaar dicht voor het grote publiek. De gemeente Rotterdam gaat nu pas op zoek naar een architect die de renovatie moet gaan vormgeven. De keus voor een bouwer laat nog jaren op zich wachten.

Dat blijkt uit een toelichting van de gemeente Rotterdam. Afgelopen weekend kwamen er bijna nog 6000 bezoekers naar het museum. Voorlopig de laatste kans. Het museum sluit voor zeven jaar de deuren en pas in 2021 gaat het naastgelegen depot open waar een deel van de collectie te zien zal zijn.

Bouwer BAM is daar voorlopig nog mee bezig en verwacht het museumdepot volgend jaar op te leveren. De bouwer zal ook met interesse de aanbesteding voor de renovatie bekijken en zal zeker overwegen om in te schrijven, bevestigt de woordvoerder van BAM desgevraagd. Maar voorlopig is het zover nog lang niet.

Vorige week heeft Rotterdam pas de prijsvraag voor de architect opengezet op Tenderned. De gemeente verwacht in augustus drie namen van architecten bekend te kunnen maken die vervolgens de volgende fase van de tender doorlopen. Begin 2020 wordt definitief een architect gekozen, bevestigt de gemeente.

Namen geheim

De namen van de beoordelingscommissie blijven geheim om beïnvloeding te voorkomen, licht de woordvoerder van de gemeente toe. “De opgave behelst het ontwerpen van een kwalitatief hoogwaardige restauratie en renovatie van het museumcomplex waarbij het uitgangspunt is het in ere herstellen van de bestaande monumentale waarden.”

Rotterdam zette vorig jaar al 167,5 miljoen euro opzij voor de renovatie. Voor een uitgebreide versie van de renovatie die 223,5 miljoen kost, gaapt nog een gat van 50 miljoen euro op de begroting. Onderhandelingen met een geïnteresseerde partij lopen stroef, maar het is allerminst uitgesloten dat daarvoor alsnog een oplossing komt.

Asbest

Boijmans gaat zeven jaar dicht voor een renovatie en asbestsanering. Het eerste bakstenen deel ging in januari al dicht en is inmiddels leeg. Vanaf vandaag begint de verhuizing van het resterende deel. De collectie wordt uitgeleend aan acht andere musea en zal later dus ook te zien zijn in de nieuwe depot, dat naast het museum verrijst.

Reageer op dit artikel