nieuws

Internationale inschrijving herbouw Notre-Dame

utiliteitsbouw 804

Internationale inschrijving herbouw Notre-Dame

Frankrijk zal architecten uit de hele wereld uitnodigen om ontwerpen in te dienen voor de wederopbouw van de spits van de Notre-Dame die tijdens de brand van maandag was ingestort. Dat zei premier Edouard Philippe woensdag.

“Het doel is de Notre-Dame een nieuwe torenspits te geven die is aangepast aan de technieken en de uitdagingen van onze tijd”, zei Philippe tijdens een persconferentie in Parijs. De beroemde kathedraal raakte zwaar beschadigd door de brand.

“De internationale competitie stelt ons ook in staat de vraag te stellen of we de torenspits eigenlijk wel moeten herbouwen”, voegde hij eraan toe. Hij merkte op dat de torenspits pas in de negentiende eeuw aan de kathedraal is toegevoegd. De Notre-Dame werd toen onder leiding van architect Eugène Viollet-le-Duc gerestaureerd, nadat het bouwwerk er decennia vervallen bij stond en de discussie zelfs oplaaide of de kathedraal niet beter gesloopt kon worden. Viollet-le-Duc permitteerde zich de nodige vrijheden bij de restauratie en voegde onder andere de 96 meter hoge torenspits bovenop het schip van de kerk.

Reageer op dit artikel