nieuws

Alsnog bouwstop-dreiging voor De Viking Deventer

utiliteitsbouw 895

Alsnog bouwstop-dreiging voor De Viking Deventer

Het is opnieuw een hectische week voor probleemproject Theater De Viking in Deventer. Morgen beslist de gemeenteraad over de extra miljoenen die nodig zijn om het project af te ronden. In de tussentijd is een buurman ook nog eens naar de voorzieningsrechter gestapt en eist een bouwstop.

Dit bevestigt een woordvoerder van de gemeente naar aanleiding van berichtgeving in De Stentor.

Akkoord tussen aannemer en gemeente

Al jaren kampt de bouw van het theater in Deventer met grote problemen. Diverse tegenslagen en kostenstijgingen heeft het moeten verduren. Een paar weken geleden kwam er éindelijk goed nieuws naar buiten: de gemeente en aannemer Hegeman hebben een akkoord bereikt over de meerkosten. Het enige wat nog moet gebeuren is instemming van de gemeenteraad krijgen en dat staat morgen op de agenda.

Weliswaar draait de gemeente dan volledig op voor de extra kosten van 4 miljoen, het theater kan dan éindelijk afgebouwd worden. Alles lijkt dan- na jarenlange vertraging en meerkosten- toch nog goed te komen.

Roet in het eten

Maar nu gooit de buurman van het in aanbouw zijnde theater roet in het eten. Hij is vandaag naar de voorzieningenrechter gestapt om de bouw stil te leggen. Hij is het niet eens met het nieuwe ontwerp van het pand, dat tussentijds is aangepast en waarin het theater hoger wordt dan in het oude ontwerp. Daardoor dreigt hij zijn uitzicht te verliezen.

Buurman Struis woont pal naast de bouwput van De Viking. Tot in 2014 bezat hij ook twee andere naastgelegen panden. De gemeente heeft die twee panden van hem overgekocht, zodat de bouw van het theater mogelijk zou worden. In ruil daarvoor zou Straus geen aanspraak maken op planschade en geen juridische strijd tegen de bouw voeren. Ook zou hij zijn uitzicht behouden.

Compensatie voor verlies aan uitzicht

Maar door de aanpassing van de ontwerpplannen van de gemeente, waarin is besloten de luchtbehandelingsinstallatie op het dak te plaatsen, is Straus van mening dat hij het uitzicht nu verliest en dat hij zich niet meer aan de gemaakte afspraken hoeft te houden. Een oplossing zou volgens hem zijn dat hij een van zijn panden voor een symbolisch bedrag van de gemeente terugkrijgt. Dat zou compensatie bieden voor bouwschade die hij tot nu toe heeft opgelopen.

Maar gesprekken hierover met de gemeente zijn vastgelopen. De gemeente geeft wel toe dat de plannen zijn aangepast en dat de buurman hierdoor wellicht schade oploopt, maar is niet van plan het pand voor een symbolisch bedrag aan hem te verkopen.

‘Doe beroep op plansschade’

“Als Struis gelooft dat hij schade oploopt, moet hij een beroep doen op de planschade, net als elke andere burger. We gaan voor hem geen uitzondering daarop maken door hem voor een klein bedrag het pand terug te laten kopen. Het blijft gemeenschapsgeld waar wij mee te maken hebben”, verklaart de woordvoerder van de gemeente.

Of de gang naar de rechter grote gevolgen gaat hebben voor het vervolg van het project, durft de woordvoerder niet te zeggen. “Ik ga niet op de stoel van de rechter zitten.” Wanneer de zaak dient is nog niet bekend. “We hebben nog geen data ontvangen.”

Reageer op dit artikel