nieuws

Stijging bouwkosten; Campus Lelystad opnieuw aanbesteed

utiliteitsbouw Premium 788

Het bouwkundige deel voor de schoolcampus Porteum in Lelystad wordt opnieuw aanbesteed. Door de snelle indexstijging van de bouwkosten in het afgelopen jaar, vielen de aanbiedingen hoger uit dan het beschikbare budget van 55,5 miljoen euro. Volgens wethouder Ed Rentenaar lukte het de aannemers, in samenspraak met ontwerper Kraaijvanger Architects, onvoldoende om de inschrijving naar beneden bij te stellen.

Stijging bouwkosten; Campus Lelystad opnieuw aanbesteed

De bouw zou aanvankelijk dit voorjaar van start gaan. Naar verwachting loopt dat in ieder geval twee tot drie maanden uit. “Voorwaarden voor het project zijn zorgvuldig met de school en de gemeenteraad afgestemd. De inrichting van het terrein en de technische installaties gaan wel binnen het budget lukken. De nieuwe aanbesteding gaat alleen om het bouwkundige deel”, legt Rentenaar uit. Volgens de wethouder is geprobeerd om in het voortraject naar een indexstijging van bouwkosten te rekenen, maar “een stijging van twintig procent in slechts een jaar na de aanbesteding was onverwacht”.

De tweede openbare inschrijving wordt direct gestart. Tot eind februari kunnen partijen een nieuwe prijs indienen. Aan de hand van de laagste inschrijving wordt gekeken of eventueel extra budget door de gemeenteraad nodig is. Doel was om de campus in het schooljaar 2020/2021 in gebruik te nemen. Na afronding van de tweede aanbestedingsprocedure wordt bekend wat de nieuwe planning wordt.

Campus Porteum betreft een bijna energieneutrale (beng) nieuwbouw voor ongeveer 3.900 middelbare scholieren van drie onderwijsinstellingen. Het ontwerp bestaat uit zes gebouwen met vier verdiepingen die door vleugels met elkaar verbonden worden. Ook komt er een losstaand gebouw voor cultuuronderwijs. Totale bebouwde oppervlakte bedraagt circa 27.500 vierkante meter.

Reageer op dit artikel