nieuws

Minister: bouwer ingestorte parkeergarage Wormerveer begon zonder goedgekeurde tekeningen

utiliteitsbouw 1358

Minister: bouwer ingestorte parkeergarage Wormerveer begon zonder goedgekeurde tekeningen

Aannemer Van Braam Minnesma heeft meerdere malen aan de parkeergarage in Wormerveer gebouwd, zonder dat benodigde constructietekeningen- en berekeningen door de gemeente waren goedgekeurd. Dat schrijft minister Ollongren in antwoorden op Kamervragen.

Daarmee bevestigt de minister het ‘gestuntel’ bij de bouw van de garage, dat NHNieuws vlak voor de kerstvakantie aan het licht bracht. Uit inspectierapporten van Bouw en Woningtoezicht constateerde het mediabedrijf dat er regelmatig werd geklaagd over het ontbreken van essentiële tekeningen en berekeningen.

‘Gemeente sprak bouwer erop aan’

Daarop deed de minister navraag bij de gemeente Zaanstad. Daaruit blijkt dat de gemeente vijf keer heeft geconstateerd dat er door de aannemer gebouwd werd, zonder dat de constructietekeningen- en berekeningen aan de gemeente waren overlegd. “De gemeente heeft hierop steeds de bouwer aangesproken en de bouwer heeft vervolgens alsnog de papieren ter beoordeling aan de gemeente gestuurd”, schrijft de minister.

Bijdrage instorting?

De minister laat in het midden of het ontbreken van de goedgekeurde tekeningen, ook daadwerkelijk heeft bijgedragen aan het instorten van de garage op 18 september 2018. Wel heeft de gemeente zich volgens de minister gehouden aan haar plicht om toezicht te houden op de bouw.

De minister gaat niet ingrijpen in het bouwtoezicht van de gemeente, want daar heeft ze geen bevoegdheid voor.

Reageer op dit artikel