nieuws

Provincie Utrecht verwerpt gemeentelijke bouwplannen kantoren

utiliteitsbouw Premium 483

Provincie Utrecht verwerpt gemeentelijke bouwplannen kantoren

De provincie Utrecht gaat gemeenten met overmatige ambities met nieuwe kantoren tegenhouden. De Provinciale Staten hebben daarover deze week een besluit over.

De provincie wil de planologische overcapaciteit indammen en de leegstand verkleinen. Wel blijft er volgens gedeputeerde Mirjam Maasdam ruimte voor maatwerk per gemeente. Volgens lid van de provinciale staten Ali Dekker van D66 toont de provincie met het besluit lef. Na jaren van proberen met allerlei convenanten vindt ook de PvdA het tijd dat de provincie actie onderneemt. De provincie gaat wel monitoren of de kantorenaanpak werkt.

Markt lost kantorenleegstand zelf wel op, verwacht tegenstemmer SGP

Alleen de SGP is tegen de begrenzing van de gemeenten. Volgens Statenlid Piet van Leeuwen is de kantorenleegstand gedaald van 20 procent naar bijna 15 procent. En eind 2018 mogelijk al naar 13 procent. “Wij denken dat de markt het probleem zelf oplost”, verweerde hij zich tijdens de vergadering. Hij vindt het fnuikend voor Veenendaal dat nieuwbouw van kantoren wordt geschrapt terwijl de gemeente de ambitie heeft om ICT-stad te worden. Het inpassingsplan van de provincie is volgens hem een te zwaar middel. Liever had hij instructieregels gezien.

 

Reageer op dit artikel