nieuws

Dijkstra Draisma bouwt eerste bevingsvrije datacenter: “Keiharde deadline”

utiliteitsbouw 1745

Dijkstra Draisma bouwt eerste bevingsvrije datacenter: “Keiharde deadline”
Op de Zernike Campus in Groningen komt het eerste aardbevingsbestendige datacenter van Nederland. Daarnaast wordt het een van de meest energiezuinige datacenters van Europa. Het gebouw, dat in opdracht van Bytesnet in Groningen wordt gerealiseerd, krijgt een oppervlakte van circa 5.000 m² BVO. De helft van de vloeroppervlakte wordt gevuld met servers met data en computersystemen van klanten. Voor de technische ruimtes om de boel draaiende te houden is ongeveer duizend vierkante meter nodig. In de ruimte die overblijft wordt een Datalab gerealiseerd. Daarmee wil het bedrijf een bijdrage leveren aan de ICT-infrastructuur en de ambities van Noord-Nederland. In het Datalab komen onderzoeksfaciliteiten op het gebied van ICT-innovatie en technieken als energietransitie en beveiliging, afgestemd op de kennisinstellingen in de regio als de HanzeHogeschool en Noorderpoortcollege. Dijkstra Draisma is momenteel druk bezig met het bijzondere gebouw.

Een datacenter bouwen is voor menig bouwer al een flinke klus, maar als zo’n complex met duizenden servers en elektriciteitsdraden ook nog eens aardbevingsbestendig moet zijn, tja, dan praat je over een echte uitdaging. Opdrachtgever Bytesnet zocht daarom een ervaren ‘meedenker’ en kwam uit bij Dijkstra Draisma. Die kreeg en passant ook nog een deadline mee.

Het grootste gedeelte van het pand op de Zernike Campus in Groningen van 5.000 vierkante meter, wordt door opdrachtgever Bytesnet gevuld met kasten voor servers en computersystemen. De eerste en tweede verdieping van het eerste bevingsvrije datacenter van Nederland zijn nu nog lege ruimtes, maar kunnen met twintigduizend servers worden gevuld. De eerste gebruiker heeft de zomervakantie aangegrepen voor de migratie van haar systemen.

‘‘Voor ons als bouwer een keiharde deadline”, stelt projectleider Heerke Osinga van Bouwgroep Dijkstra Draisma uit Bolsward. ‘‘Als wij die niet halen, dan moet de gebruiker een jaar wachten omdat de ict-systemen straks ook echt moeten draaien. Bij vertraging zouden zij naar een andere partij zijn gegaan.”

De servers moeten 24 uur per dag, 365 dagen per jaar zonder storingen draaien

De eerste paal ging eind vorig jaar de grond in. Het pand staat in principe buiten het ‘aardbevingsgebied’, maar datadienstverlener Bytesnet wil echter geen enkel risico lopen. ‘‘De servers moeten 24 uur per dag, 365 dagen per jaar zonder storingen draaien. Het datacenter mag nooit spanningloos zijn”, verklaart Osinga.

Meer informatie over dit project

Meer informatie over dit project
Met deze motivatie is gekozen om het pand aardbevingsbestendig te maken. De oplossing zit daarbij niet alleen in de installatietechniek, met bijvoorbeeld het toepassen van overlengte van kabels. Ook constructief zijn er maatregelen getroffen. ‘‘De constructie is extra stevig. Er zijn speciale verbindingen in het staalwerk aangebracht en de wapeningspalen zijn verzwaard.”

De maatregelen komen boven op de hoge eisen voor de bedrijfszekerheid van een datacenter. Statische lading kan funest zijn voor de servers. In de afwerkvloeren op de twee verdiepingen zijn daarom koperstrips aangebracht, die voor elektrostatische ontlading zorgen. De strips zijn gekoppeld aan het aardingsnet. ‘‘Om de 5 meter lopen de strips. Een soort koolstof in de ESD-coating op de vloer zorgt voor de elektrische geleiding”, legt Osinga uit.

Planning, prijs en kwaliteitscontrole waren de belangrijkste uitgangspunten

Bouwgroep Dijkstra Draisma realiseerde vorig jaar ook ‘ontaardingsvloeren’ in de operatieruimtes van de spoedeisende hulp in Medisch Centrum Leeuwarden. Het is één van de factoren geweest, die in de aanbesteding voor het datacenter in Groningen heeft meegewogen. Planning, prijs en kwaliteitscontrole waren de belangrijkste uitgangspunten. ‘‘Bytesnet zocht een partij die meedenkt in de oplossingen, voor de specifieke vraagstukken voor dit datacenter. Met de expertise in het bouwteam is het voorlopig ontwerp verder uitgewerkt. Voor ons is het een groot voordeel dat we als coördinerende partij invloed hebben in het proces van ontwerp tot uitvoering.”

De installateur is later in het traject aangesloten. Dijkstra Draisma was bij de winnende presentatie van Kropman Installatietechniek aanwezig. ‘‘Wij kregen meteen vertrouwen in een goede samenwerking. Uiteindelijk bouwen wij eigenlijk een bouwkundige schil, waarbinnen het installatiewerk het belangrijkste is.”

De serverkasten worden op beide verdiepingen aan weerszijden van een technische gang geplaatst. Kropman Installatietechniek plaatst daar zogenoemde low speed ventilatoren, die koele lucht met een lage snelheid – 1,5 tot 1,8 meter per seconde – door de servers blaast.

 Bij stroomuitval kan het volledige datacenter autonoom blijven functioneren

‘‘Er wordt gebruikt gemaakt van luchtcirculatie, omdat de warmte van de datakasten weer wordt afgezogen en via de low speed-units wordt gekoeld. Deze luchtstroom is continu en gaat ook niet meer uit. De servers blijven namelijk gedurende hun levensduur in gebruik. De wanden bereiden we voor zodat er in de toekomst nieuwe ventilatoren kunnen worden geplaatst.

(tekst loopt door onder de foto)

De eerste en tweede verdieping zijn nu nog leeg, maar kunnen met twintigduizend servers worden gevuld. (Foto’s: Alex J. de Haan)

Het betekent dat Kropman weer wordt ingeschakeld als een nieuwe gebruiker serverruimte van Bytesnet afneemt.” Buiten het gebouw is een opstelplaats voor in totaal zes stuks dieselagregaten met bijbehorende brandstoftanks. Bij stroomuitval kan het volledige datacenter autonoom blijven functioneren.

Ook beveiliging is een cruciaal punt. ‘‘Zelfs wij weten niets van de voorzieningen die daarvoor worden getroffen”, weet Osinga. Voor het veiligstellen van de externe datakabels is een trekput aangebracht, waar vanuit ongeveer twaalf leidingen naar de verdiepingen lopen. ‘‘Voor de bescherming van de datakabels zijn ze afgeschermd met betonplaten. Dit leidingtracé doorkruist een nog te graven watergang, de bedrijfszekerheid moet gegarandeerd zijn tijdens deze werkzaamheden.”

Een ideale plek voor wetenschappers, studenten en bedrijven om met data-onderzoek aan de slag te gaan

Het gebouw biedt na oplevering naast de serverruimtes ook onderdak aan een datalab. Met kennisinstellingen als Noorderpoort en de Hanzehogeschool om de hoek is het een ideale plek voor wetenschappers, studenten en bedrijven om met data-onderzoek aan de slag te gaan.

Bytesnet wil op die manier een bijdrage leveren aan de ict-infrastructuur en de ambities van Noord-Nederland. De onderzoeksfaciliteiten richten zich op ict-innovaties en technieken als energietransitie en beveiliging.

Projectgegevens

Opdrachtgever: Bytesnet
Vloeroppervlak: Ca. 5000 m2
Investering: Ca. 20 miljoen euro
Hoofdaannemer: Bouwgroep Dijkstra Draisma te Bolsward
Architect: TEAM 4 Architecten te Groningen
Constructief ontwerp: Ingenieursbureau Dijkhuis bv te Groningen
Installatietechnisch ontwerp: Boersema Installatie Adviseurs te Amersfoort
Installateur: Kropman Installatietechniek te Nijmegen

De doeltreffende houtskeletbouwgevel wordt afgewerkt met zwarte golfplaten. Om het nog meer uitstraling te geven bedacht Team 4 Architecten uit Groningen een siergevel met groene stengels. De ontwerpers lieten zich inspireren door de kabels in serverruimtes.

Bijlsma Constructies uit Winsum produceerde de aluminium stengels, die een breedte hebben van ongeveer 30 centimeter en zo’n 17 meter de hoogte in gaan. Voor een chique uitstraling is er gekozen voor verloop in kleuren. De elementen worden in volgorde in de spuithal gespoten. ‘‘De kleurovergang moet naadloos zijn. Daarom wordt het eerste vaste hoekstuk ongespoten gemonteerd. Nadat alle andere delen op de gevel zijn aangebracht, gaat dit hoekstuk samen met het eerstvolgende gespoten element terug naar de fabriek. Op deze manier moet alles qua kleur overeenkomen”, vertelt Osinga.

Een kunststof afstandhouder zorgt voor een afstand tussen de golfplaten en de ‘groene kabels’

De gevelelementen komen compleet met een speciaal transport op de locatie. De opbouw wordt aan de onderzijde met roestvaststalen  hoekstukken aan de funderingsbalk gefixeerd. De onderkant van de gevelelementen, die in de grond komen, is gecoat, zodat het ook duurzaam is.

Vanwege de uitstraling wilde de architect geen onderbreking van de golfplaten t.p.v. de bevestigingspunten van de siergevel. Daarom bedacht Dijkstra Draisma speciale ‘onopvallende’ bevestigingspunten. Een kunststof afstandhouder zorgt voor een afstand tussen de golfplaten en de ‘groene kabels’. Een bus wordt in de gevel opgenomen met daar overheen een dekseltje, die in de kleur van de stengels is meegespoten. Aan de achterkant van de wand wordt een afzetblok aangebracht, dat dezelfde vorm heeft als de golfplaat.

Reageer op dit artikel