nieuws

Vijf opmerkelijke bouwprojecten: musea over de Tweede Wereldoorlog

utiliteitsbouw 800

Vijf opmerkelijke bouwprojecten: musea over de Tweede Wereldoorlog

Er wordt in Nederland druk gebouwd aan uitbreidingen of vernieuwingen van musea. In de reeks Opmerkelijke Bouwprojecten dit keer vijf recente museale projecten die zich op de Tweede Wereldoorlog richten.

1.Groesbeek: Ontwerp

Het bouwen van het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 aan de Wylerbaan. Er is ruim 5,2 miljoen euro subsidie toegezegd door de gemeente Berg en Dal/provincie Gelderland/het Vfonds/Interreg/Euregio en het VSB-fonds. Voor het resterende bedrag (1,6 miljoen euro) lopen nog aanvragen bij fondsen. Streven is om de opening te laten plaatsvinden voor september 2019 dit i.v.m. de 75e herdenking van operatie Market Garden. Het project bevindt zich in de schetsfase.

2.Nijverdal: Initiatief

Renoveren/uitbreiden van het Oorlogs- en Vredesmuseum Memory (voormalige bibliotheek) aan de Grotestraat 13. Het plan van de Stichting Reggewoon (voorheen Woningstichting Hellendoorn) voor 32 woningen is van de baan. De gemeente heeft 150.000,- euro subsidie toegezegd. Aan de subsidie is de uitdrukkelijke voorwaarde gesteld dat andere fondsen en instellingen ook met de toegezegde subsidies over de brug moeten komen.

3.Arnhem: Signalering

Verbouwen/renoveren van de bunker ‘Diogenes’ aan de Koningsweg. De Provincie Gelderland wil een haalbaarheidsonderzoek naar de mogelijkheid en betaalbaarheid voor het herontwikkelen van de bunker Diogenes tot oorlogsmuseum of WOII-erfgoedcentrum. Het is een Rijksmonument en komt in 2020 op de markt. De bunker telt 3 verdiepingen, 249 ruimten en heeft muren van 3 tot 4 meter dik. Het complex heeft 6.000 m2 vloeroppervlak.

4.Westerbork: Ontwerp

Uitbreiden van het museum en herinneringscentrum Kamp Westerbork met kinderwerkplaats en verplaatsen van de entree aan de Oosthalen 8. Bouw start naar verwachting in 2019.

Meer Museale projecten:

Meer Museale projecten:

5.Amsterdam: Opgeleverd

Verbouwen/uitbreiden van het Anne Frank huis aan de Westermarkt 10 en 18-58/ Prinsengracht 263-267. Het project omvat o.a. een nieuwe entree/serre/ontvangstgebied aan de Westermarkt/het aanpassen van het trappenhuis/herbestemmen van de woningen tot kantoren/en het aanpassen van de gevel. Om de uitbreiding te realiseren wordt er een deel van de studentenhuisvesting, dat op de hoek zat, betrokken bij het Anne Frank Huis en verbouwd tot kantoorruimte/ruime bezoekersfaciliteiten. Jonkers Bouwmetaal produceert en monteert stalen en brandwerende binnendeuren en -kozijnen. EeStairs levert en monteert trappen.

 

Reageer op dit artikel