nieuws

Rob van Wingerden (BAM): ‘Wij hebben nog steeds vertrouwen in breedplaatvloeren’

utiliteitsbouw 3866

Rob van Wingerden (BAM): ‘Wij hebben nog steeds vertrouwen in breedplaatvloeren’
Rob van Wingerden (BAM): 'We hebben nog steeds vertrouwen in breedplaatvloeren.'

BAM-bestuursvoorzitter Rob van Wingerden vertelde donderdag tijdens de toelichting van de kwartaalcijfers dat het bouwconcern een oplossing lijkt te hebben gevonden voor de broze breedplaatvloeren. BAM heeft zelf 32 gebouwen met de onder vuur liggende vloeren, waarvan één in de hoogste risicocategorie. Van Wingerden wil de naam van het gebouw met de risicovloer niet noemen. “Dat geeft gedoe.”

Zaterdag 29 mei 2017 stortte op Eindhoven Airport een parkeergarage in aanbouw in. Sindsdien wordt er in heel Nederland gezocht naar gebouwen die op dezelfde manier gebouwd zijn en een risico op instorten hebben. Ook BAM is er nog elke dag mee bezig, zegt topman Rob van Wingerden.

Bij het eigen onderzoek naar 32 gebouwen met Bubbledeck-vloeren is sprake van één gebouw dat extra “support” nodig heeft, zei u bij de toelichting op de kwartaalcijfers. Waar moeten we aan denken?

Van Wingerden: “Dat is een relatief klein deel van het gebouw. Bij de ingang, een plek waar de overspanning wat groter is. Specifiek het project noemen doen we niet, omdat dat allerlei gedoe oplevert, wat ook helemaal niet hoeft. Het goede nieuws is dat we het beeld behoorlijk compleet krijgen en dat het eigenlijk veilig is. Dat we zicht hebben op de oplossing en dat die oplossing ook getest is en zoals het er nu uitziet dat het werkt.”

Wat is dat voor een oplossing?

“Dat zijn deuvels die je vanaf de onderkant van de vloer inbrengt, zodat dat het gestorte beton en de betonplaat aan elkaar komt te zitten. Daardoor krijg de vloer weer de sterkte die hij moet hebben.”

Is dat al getest in een van die 32 gebouwen van jullie?

“Nee, het is nu nog in het laboratorium getest. Voor zover ik weet, is dat nagenoeg afgerond, maar dat ziet er goed uit.”

Hebben jullie moeten stempelen bij veel van de 32 gebouwen?

“Er is maar één gebouw waar we hebben moeten onderstempelen. Dat is het gebouw dat ik net noemde. Het gaat om een relatief klein stukje oppervlak, enkele tientallen vierkante meters.”

En aan alle andere gebouwen van BAM met Bubbledeckvloeren is niets toegevoegd om de veiligheid te garanderen?

“Er zijn geen stempels aangebracht. Het is wel zo dat er nog wat nader naar wordt gekeken. Dat zit hem zeg maar in het tweede orde-effect.”

Wat is dat?

“Er zijn verschillende categorieën door het ministerie benoemd, die moeten aangeven of er maatregelen moeten worden genomen. Van helemaal niets aan de hand tot en met maatregelen nodig, dus onderstempeling. De meest urgente, daar hebben we er dus maar één van. Bij de andere is geen onmiddellijke actie nodig. Maar er wordt nog wel nader onderzoek naar gedaan.”

Bent u met het bestuur nog elke dag bezig met de parkeergarage in Eindhoven?

“Ik niet, maar de mensen van het project natuurlijk wel. Die zijn continu aan het praten: hoe gaan we nu door? Hoe gaan we het in praktische zin oplossen? Daar zijn we over in gesprek. Eindhoven is erbij gebaat dat er zo min mogelijk overlast komt. En dan heb je natuurlijk nog de vraag: wie is er verantwoordelijk?. Daar is meer tijd voor nodig.”

Voordat de schuldvraag beantwoord is, hebben jullie al een keuze gemaakt voor reparatie of nieuwbouw?

“Dat is ook nog onder discussie. Dat is aan het vliegveld.”

Dat gaan ze aan jullie vragen, toch?

“Ja, dus daar praten we over.”

Wat zou het kosten om het alleen te repareren?

“We hebben daarover nog even geen gegevens bekend gemaakt en dat doen we ook nog even niet.”

Klopt het dat de psychologie meeweegt bij de keuze tussen reparatie en nieuwbouw? Mensen willen niet parkeren in een gebouw met een luchtje.

“Dat kan ik moeilijk beoordelen.”

Dura Vermeer gebruikt geen breedplaatvloeren meer zo lang de oorzaak van de problemen niet helemaal helder is. Hoe staan jullie daar in?

“Wij hebben nog steeds vertrouwen in breedplaatvloeren. We hebben ook vertrouwen in breedplaatvloeren van het type Bubbledeck, maar die vloeren moeten vanzelfsprekend wel voldoen aan de Eurocode, en dat betekent concreet voor Bubbledeckvloeren dat ze moeten zijn opgeruwd of dat er verticale wapening moet worden toegepast. We gaan die platen gebruiken zodra we helder hebben wat er aan moet gebeuren, zodat ze voldoen aan alle normen, sterktes en berekeningen. En wij zien geen reden waarom dat niet zou kunnen.”

BAM heeft nog geen streep door projecten of projectonderdelen gezet met breedplaatvloeren?

“Nee”


32 gebouwen

BAM heeft 32 gebouwen waarbij Bubbledeckvloeren zijn gebruikt. Ze zijn allemaal gecontroleerd. Voor de helft van de gebouwen zijn geen maatregelen noodzakelijk (categorie “groen”). De andere helft van de gebouwen is of categorie blauw (voorlopig geen maatregelen noodzakelijk), oranje (belastingbeperking) of rood (urgente maatregelen nodig). Bij één gebouw zijn urgente maatregelen noodzakelijk (categorie rood). BAM heeft “enkele tientallen vierkante meters” van het gebouw gestempeld. De categorieën zijn opgesteld door het ministerie van Binnenlandse Zaken.
Risicocategorieën breedplaatvloeren

Risicocategorieën breedplaatvloeren

Het hele dossier over de breedplaatvloeren staat hier

Reageer op dit artikel