nieuws

Domtoren gaat deels in de steigers

utiliteitsbouw 1928

Domtoren gaat deels in de steigers
Jelte Keur

Een deel van de Domtoren in Utrecht staat vanaf half september in de steigers voor restauratieonderzoek. Het gaat om de lantaarn, het achtkantige deel van de 112 meter hoge toren tussen 70 en 95 meter hoogte. Het onderzoek moet in de eerste helft van 2018 zijn afgerond.

De uit de veertiende eeuw daterende toren is toe aan een ingrijpende restauratie. De verzakking van de toren aan de zuidzijde neemt toe en op grote hoogte verkruimelt de mortel en laten stenen los. De gunning van het werk verloopt met horten en stoten. Vorig jaar werd na een uiterst rommelige tender alvast de bouwbegeleider en onderzoeker gevonden: Rothuizen Architecten.

Onder supervisie van de restauratie-experts uit Middelburg en Breda worden vanaf 11 september  de onderste twee delen met behulp van een hijskraan onderzocht. Een week later start de bouw van een steiger in de lantaarn. De bouw van de steiger neemt volgens de gemeente Utrecht zo’n zes weken in beslag.

Tijdens het onderzoek van de lantaarn worden de stenen handmatig beklopt en in detail opgenomen. Ook worden foto’s gemaakt. Als het restauratiewerk begint, zal een volledige steiger vanaf de grond worden gebouwd. De toren blijft geopend voor bezoekers.

De laatste grote opknapbeurt van de Domtoren vond plaats in 1975.

Reageer op dit artikel