Veiligheid voor alles

Veiligheid voor alles
Impressie van een behandelruimte in het nieuwe dagcentrum dat vanaf 2020 gebouwd gaat worden.

Blussen kunnen ze allemaal, de medewerkers van het Dijklander Ziekenhuis in Purmerend. Iedereen is getraind tot 'ontruimer'. Het ziekenhuis heeft brandveiligheid zo hoog in het vaandel staan, dat de blustraining vanzelfsprekend is voor al het personeel. Mocht er onverhoopt brand of rook ontstaan, dan is iedereen goed voorbereid: niet alleen de BHV'er, maar ook al zijn of haar collega's. En kan de schade tot een minimum beperkt blijven.

“Brandveiligheid is allerminst een ondergeschoven kindje bij ons ziekenhuis”, zegt bouwkundig projectleider Peter Bosgoed van het Dijk­lander Ziekenhuis. Dus óók tijdens de verbouwings- en renovatiewerkzaamheden die momenteel in Purmerend in volle gang zijn. Bosgoed: “We hebben met patiënten te maken. Die zijn in principe niet zelfreddend. Daarom is brandveiligheid ook tijdens de verbouwing en renovatie van dit ziekenhuis een heel belangrijk thema. Het ziekenhuis blijft tijdens de bouwwerkzaamheden gewoon open, dus de veiligheid moet gegarandeerd blijven: voor patiënten, bezoekers en personeel.”

Totaalbeveiliging

Het ziekenhuis is voorzien van totaalbeveiliging. Wanneer het brandalarm afgaat, vallen branddeuren in een compartiment automatisch dicht en gaan liften naar beneden. Ook de branddeuren van de bedden­kamers sluiten vanzelf. Er is gekozen voor stil alarm, dus zonder geluid, zodat patiënten niet nodeloos in paniek raken. Voor alle duidelijkheid: het personeel, inclusief de BHV’er, wordt wel direct gewaarschuwd, om een eventuele ontruiming in gang te zetten.

Elke ruimte in het ziekenhuis die groter is dan twee vierkante meter, is voorzien van een brandmelder. Alle luchtkanalen zijn voorzien van brandkleppen. Eens in de zoveel tijd worden de melders getest. Alle geactiveerde brandmelders staan aangegeven op een synoptisch paneel, een bord met een vereenvoudigde weergave van het gebouw en de exacte locatie van de melders. Tijdens de verbouwingswerkzaamheden – dus ook wanneer plafonds open liggen en muren worden gesloopt – worden de thermische rookmelders tijdelijk vervangen door optische rookmelders.

Fusie

Het Dijklander Ziekenhuis is in 2017 ontstaan uit een fusie van het Waterlandziekenhuis in Purmerend en het Westfriesgasthuis in Hoorn. De fusie leidde tot een ‘herschikking van het zorgaanbod en bijbehorende voorzieningen’, aldus Bosgoed. Het ziekenhuis in Hoorn richt zich op complexe zorg, terwijl de locatie in Purmerend wordt gekenmerkt door planbare zorg met een hoge mate van service’. Ook zijn er nog drie kleinere locaties in Enkhuizen, Heerhugowaard en Volendam.

De herschikking van het aanbod leidde tot een aantal ingrijpende verbouw- en renovatieprojecten in beide ziekenhuizen. Daarom ondertekende het Dijklander Ziekenhuis in april een raamovereenkomst met BAM Bouw en Techniek, Heddes Bouw & Ontwikkeling, Ingenieursburo Linssen, Gortemaker Algra Feenstra architects en ptg advies, voor een langdurige samenwerking in bouwteamverband. Bosgoed zit namens het ziekenhuis in het bouwteam.

De oplevering van het Scopiecentrum, vlak voor de zomervakantie, is de eerste afgeronde stap in de verbouwingen van locatie Purmerend. Hierna volgt het realiseren van een Acute Zorg Unit, waarin alle specialistische acute zorg van spoedeisende hulp, eerste hart hulp, hartbewaking, stroke-unit en intensive care op één vleugel wordt geclusterd. In 2020 start de bouw van het nieuwe Dagcentrum.

Brandveiligheidssysteem

Technisch specialist Robert Claassen van BAM Bouw en Techniek houdt zich tijdens de verbouwing bezig met de installatie, onderhoud en eventuele uitbreiding van het brandveiligheidssysteem. “De architect maakt de tekeningen, inclusief compartimentering, wij zorgen voor bouwkundige en technische invulling. Om te kijken wat nodig is op het gebied van brandveiligheid, houden we ons strikt aan het Plan van Eisen dat wordt bepaald door de Veiligheidsregio Noord-Holland Noord.”

Claassen is al jarenlang betrokken bij het onderhoud van het brandveiligheidssysteem in het Dijklander Ziekenhuis. BAM Bouw en Techniek kan het werk zelf uitvoeren: het aanbrengen van bouwkundige brandscheidingen, afdichten en doorvoeren, branddetectie- en meldinstallatie, sprinklerinstallaties en brandblusmiddelen, maar ook het certificeren van installaties en het verzorgen van externe keuringen en periodieke inspectie en onderhoud.

Claassen: “Een keer per jaar worden alle melders en tableaus gecontroleerd, ook wordt in een weekend het hele systeem functioneel getest. En wanneer de verbouwing is afgerond, wordt alles uitgebreid getest. De eisen voor een ziekenhuis zijn streng. Strenger dan een gemiddeld kantoorgebouw. En dat is maar goed ook, vooral omdat je met patiënten te maken hebt. Veiligheid voor alles.”


Plaats: Purmerend
Opdrachtgever: Dijklander Ziekenhuis
Ramingsgroep: 3 miljoen euro
Nummer: 526450


Uitgebreide informatie over dit project zien, inclusief alle contactpersonen en marktpartijen? Bekijk dit project op bouwberichten.nl. Heeft u een inhoudelijke vraag of opmerking, neem dan contact op met het redactieteam van Cobouw Bouwberichten: content@vakmedianet.nl

Bouwbericht

Renoveren / verbouwen Dijklander Ziekenhuis (vml. Waterlandziekenhuis) aan de Waterlandlaan.

Purmerend | Opgeleverd | € 2.000.000 - € 4.999.999

Ga naar bouwbericht