nieuws

Bouwers scholen, ziekenhuizen en bedrijfsgebouwen zwemmen opeens in het werk

utiliteitsbouw 1294

Bouwers scholen, ziekenhuizen en bedrijfsgebouwen zwemmen opeens in het werk

Utiliteitsbouwers hebben het steeds drukker. Ze hebben voor 10,7 maanden werk, blijkt uit de conjunctuurmeting van het Economisch Instituut voor de Bouw.

Dat is een maand meer dan vorig jaar en bijna vijf maanden meer dan in 2014, het dieptepunt voor de bouw. Sinds de crisis zit niet alleen de woningbouw gigantisch in de lift, de utiliteitsbouw haakt goed aan. De bouwproductie binnen de utiliteitsbouw nam in 2018 met 7,5 procent toe, aldus het EIB.

De bouw dendert ondanks de personeelstekorten en de stijgende bouwkosten ook in 2019 in volle vaart door

De bouw dendert ondanks de personeelstekorten en de stijgende bouwkosten ook in 2019 in volle vaart door

De nieuwbouw van scholen, kantoren, ziekenhuizen, bedrijfsgebouwen en andere utiliteitsgebouwen groeide dit jaar volgens een prognose van het EIB met 8 procent, nadat vorig jaar een groei van 11 procent werd genoteerd.  De nieuwbouwproductie lag in 2018 20 procent hoger dan in 2014, het dieptepunt voor de utiliteitsbouw. Wel ligt het productieniveau nog 15 procent onder het niveau van voor de crisis.

8 procent bedrijven heeft mensen te weinig

De snel groeide orderportefeuilles wijzen erop dat de utiliteitsbouw verder groeit. Dat leidt nog niet tot de personeelskrapte zoals bij de woningbouw. Van de utiliteitsbouwers zegt 8 procent projecten te moeten uitstellen door het gebrek aan personeel.  Een op de vijf bedrijven (18 procent) denkt de komende maanden nieuw personeel aan te nemen.

Woningbouw blijft ook een dikke orderportefeuille houden. Een gemiddelde woningbouwer heeft een dik jaar werk op de plank: 12,2 maanden. 30 procent van de bedrijven kan het werk niet aan door een tekort aan mensen.

Bij de gww-bedrijven valt op dat een kwart van de bedrijven projecten naar achter schuift door een personeelstekort. Er is voor 7,5 maand werk in portefeuille, dat is 0,2 maand minder dan een jaar geleden.

Reageer op dit artikel