Het Allard Pierson Museum vernieuwt

Het Allard Pierson Museum vernieuwt

In opdracht van de Universiteit van Amsterdam is MVB Bouw uit Amsterdam onlangs begonnen met een verbouwing en aanbouw van een rijksmonumentaal museum aan de Oude Turfmarkt. Het gaat om het Allard Pierson, een museum en kennisinstituut voor de erfgoedcollecties van de Universiteit van Amsterdam. Door de verbouwing komt er 500 vierkante meter bij voor tentoonstellingen en 500 vierkante meter voor publieksruimtes.

Het museum laat 10.000 jaar cultuurgeschiedenis zien, variërend van Egyptische mummies, Grieks aardewerk en Middeleeuwse manuscripten tot strips van Peter van Straaten en de archieven van Arnon Grunberg. Sinds 2018 zijn het museum en het er naast gelegen Bibliotheek Bijzondere Collecties van de UvA samengevoegd.

Het gebouw dat momenteel onder handen wordt genomen door aannemer MVB, dateert van 1869 en bood oorspronkelijk onderdak aan de Nederlandsche Bank. In 1934 werd het onderdeel van de UvA. Ontwerper Dick Elffers transformeerde het voormalige bankgebouw in 1976 tot museum en sindsdien is het Allard Pierson Museum gehuisvest in het voormalige hoofdgebouw van de Nederlandsche Bank.

Na een grondruil met de gemeente Amsterdam verhuisde de bank in de jaren zeventig naar een andere locatie. Op die manier kon het gebied tussen de Oude Turfmarkt, Kloveniersburgwal, Grimburgwal en Nieuwe Doelenstraat onderdeel worden van de UvA.

In 2010 werd de ruimte voor tijdelijke tentoonstellingen al verdrievoudigd, nu is het museum en kennisinstituut wederom aan vernieuwing toe. De vernieuwingen geven het monument straks een meer open karakter. Ook zorgen de aanpassingen voor een duidelijker verbinding met de openbare ruimte van de Oude Turfmarkt. De oorspronkelijke entree van de Nederlandsche Bank wordt hersteld door het tochtportaal tussen de hoge deuren te verwijderen. Achter de huidige ingang, bovenop een laag deel van het gebouw, wordt de extra ruimte gecreëerd. De nieuwbouw bestaat vooral uit staal en glas. Atelier PRO uit Den Haag is verantwoordelijk voor het ontwerp.

Ander belangrijk onderdeel van de vernieuwing is de realisatie van Allard Pierson Live op de eerste verdieping. Hier kunnen bezoekers, conservatoren, vrijwilligers en studenten onder meer werken met de archeologische cartografische collecties. In deze ruimte komen ook een museumwinkel en café. Door de ingangsbalie en de winkel uit de huidige entreehal te verplaatsen, krijgt deze monumentale ruimte weer meer lucht.


Plaats: Amsterdam
Opdrachtgever: Universiteit van Amsterdam
Ramingsgroep: 2.3 miljoen euro
Nummer: 527984


Uitgebreide informatie over dit project zien, inclusief alle contactpersonen en marktpartijen? Bekijk dit project op bouwberichten.nl. Heeft u een inhoudelijke vraag of opmerking, neem dan contact op met het redactieteam van Cobouw Bouwberichten: content@vakmedianet.nl

Wekelijks op de hoogte blijven van de belangrijkste ontwikkelingen van de mkb-aannemer? Meld je dan aan voor de CobouwVak nieuwsbrief.

Bouwbericht

Verbouwen / inbreiden Allard Pierson museum / kennisinstituut voor erfgoedcollecties van de Universiteit van Amsterdam / bouwen Allard Pierson Live op de eerste verdieping aan de Turfmarkt. Restauratie betreft 3500m2 en nieuwbouw 245m2. Er wordt een extra ruimte gecreëerd achter de huidige ingang en er wordt rekening gehouden met de architectonische en bouwhistorische kwaliteiten van het gebouw.

Amsterdam | Opgeleverd | € 2.000.000 - € 4.999.999

Ga naar bouwbericht