bouwbericht

Zoetermeer bouwt aan iconische Gymworld

utiliteitsbouw 2487

Zoetermeer bouwt aan iconische Gymworld

In opdracht van de gemeente Zoetermeer is Remmers Bouwgroep uit Tilburg vlak voor de zomervakantie gestart met de bouw van Gymworld. Door de grootte en het ontwerp moet Gymworld een herkenningspunt in de omgeving worden, maar ook een nieuw onderdeel van de skyline van Zoetermeer.

VenhoevenCS architecture+urbanism uit Amsterdam is verantwoordelijk voor het ontwerp van de nieuwe sportaccommodatie. Met het slaan van vijf houten paatjes is in juli officieel gestart met de bouw door de aannemer. Als alles volgens planning verloopt, kan de sportaccommodatie in september 2020 in gebruik worden genomen, bij de start van het nieuwe seizoen.

Gymworld is een gebouw dat – door middel van palen – zo’n vijf meter boven de grond zweeft. Het is opgebouwd uit drie zwevende dozen of blokken. Elk blok heeft een eigen gevelbehandeling die refereert aan wat er binnen afspeelt. Doordat elke sportzaal verschillend van volume is, heeft het gebouw vanuit elke hoek een ander beeld. Een speels gebouw dus, passend bij de sport. Omdat het gebouw is opgetild, is er onder het pand plek om te parkeren. Het complex verrijst aan de westkant van de stad, tussen restaurant Eten & Zo en De Boerderij aan de Amerikaweg.

De komst van is bedoeld om de gehele gymnastieksport in Zoetermeer te versterken. De accommodatie – een hoogstaande voorziening voor de breedtesport en talentontwikkeling – kan op termijn dé trainings- en wedstrijdlocatie worden voor 4000 Zoetermeerse gymnasten. GV Pro Patria en CGV Zoetermeer, de grootste verenigingen, krijgen straks een plek in het nieuwe complex. Deze verenigingen hebben zes jaar geleden al voorgesteld een dergelijke voorziening gerealiseerd te krijgen. In 2016 stemde de gemeenteraad in met de plannen.

Naast turnen zullen er ook andere sporten worden beoefend, denk aan freerunning en dansen. Gymworld zal bestaan uit een turnhal met vaste opstellingen voor heren- en damesturnen, een trampolinehal en een multifunctionele danszaal met mogelijkheden voor onder meer fitness en acrogym. Op de parkeerplaats is er straks plek voor 80 auto’s. Ook komen er een horecabedrijf en een sportmedische voorziening (inclusief fysiotherapie) in het iconische gebouw.

Sportwethouder Ingeborg ter Laak is trots op het in aanbouw zijnde project. “Zoetermeer is een sportieve stad met veel mogelijkheden. Als de gemeente in goede sportfaciliteiten investeert, wordt de stad een stukje gezonder, socialer en mooier.”

Bij het nieuwe gebouw komt een kunstwerk. Hiervoor is een heuse projectgroep in het leven geroepen.


Plaats: Zoetermeer
Opdrachtgever: Gemeente Zoetermeer
Ramingsgroep: 12 miljoen euro
Nummer: 302527


Uitgebreide informatie over dit project zien, inclusief alle contactpersonen en marktpartijen? Bekijk dit project op bouwberichten.nl. Heeft u een inhoudelijke vraag of opmerking, neem dan contact op met het redactieteam van Cobouw Bouwberichten: content@vakmedianet.nl

Reageer op dit artikel