bouwbericht

De Houtstek Slochteren: bouwen met hout van de buurman

utiliteitsbouw 694

De Houtstek Slochteren: bouwen met hout van de buurman

Met hout uit de bossen van ‘buurman’ Staatsbosbeheer wordt in Slochteren vlak na de zomervakantie een nieuw dorpshuis gebouwd: Houtstek. Het bestuur van de stichting Multifunctioneel Centrum Houtstek heeft de financiering van de bouwkosten eindelijk rond, zegt een tevreden voorzitter Gert Knook van de stichting. “We zijn extra content met het feit dat we een contract hebben getekend met VriesBouw, een lokale aannemer.”

Cultuur en religie

Bouwen, na sloop Hubo bouwmarkt, dorpshuis Het Houtstek met podium / horeca / expositieruimte en een pop up winkel aan het Erfgoedplein, onderdeel van het Masterplan Centrumgebied Slochteren. Het project ontvangt subsidie van Kansrijk Groningen. Sloopwerkzaamheden starten in september 2019. De selectie van de sloper / installateurs bevindt zich in de afrondende fase.

SLOCHTEREN | Gegund | € 2.000.000 - € 5.000.000

De eerste plannen voor de bouw van een dorpshuis dateren van zes jaar geleden, zegt Knook. “Toen was er een andere begroting. Iedereen weet dat de bouwkosten de afgelopen jaren flink zijn gestegen. Het is niet eenvoudig om de financiering van een maatschappelijk gebouw rond te krijgen. Gelukkig heeft VriesBouw met ons meegedacht om alsnog tot iets moois te komen. Want het wordt een prachtig gebouw. De bevolking kon kiezen uit drie modellen. Liefst 72% heeft gekozen voor het ontwerp van Onix NL. We noemen het hier schuurarchitectuur.”

Het multifunctionele centrum komt aan het Erfgoedplein, op de plek van de oude Houtstek: een schuur waar vroeger hout werd opgeslagen en bewerkt. “Iedere inwoner van Slochteren kent de plek”, zegt Knook. Het project ontvangt subsidie van Kansrijk Groningen en is onderdeel van het Masterplan Centrumgebied Slochteren.

Met behoud van onder meer de gebinten en de oude pannen sluit het gebouw straks goed aan bij de historische omgeving. De grote, houten baanderdeuren zijn een verwijzing naar boerenschuren in de omgeving. Deze deuren zijn een uitnodiging om naar binnen te lopen, aldus de architect. Het dorpshuis is een ontmoetingsplek voor jong en oud, waar ze kunnen vergaderen, sjoelen, biljarten of klaverjassen. Ook de dorpsbibliotheek krijgt hier een plek.  Verder is er straks ruimte voor cursussen en exposities. Daarnaast komt er mogelijk ook een pop-up winkel en wordt het een VVV-informatiepunt voor de omgeving.

Haiko Meijer, project architect, noemt de nieuwe Houtstek een stek waar hout maximaal tot zijn recht komt. “Met respect voor zijn historische omgeving, zijn geschiedenis en voor de noodzakelijke nieuwe gebruikers.”

Het pand wordt grotendeels gebouwd van hout dat afkomstig is uit de bossen van Staatsbosbeheer. De beheerorganisatie houdt kantoor in een monumentaal pand naast de Houtstek. Tevens wordt het nieuwe dorpshuis energieneutraal. Op het dak komen maar liefst 72 zonnepanelen, ook wordt een warmte terugwin installatie geplaatst. Meijer: “Houtstek is een gebouw voor nu én in de toekomst. Doordat het gebouw multifunctioneel is ontworpen, kan het veranderingen in gebruik faciliteren. Door ruimten open te zetten of juist af te sluiten, maar ook door te voorzien in voldoende opbergruimte, kan het gebouw ruimte bieden aan vele soorten gebruik.”

Knook verwacht dat er in september kan worden begonnen met de bouw. VriesBouw is weliswaar de hoofdaannemer, maar het is de bedoeling dat inwoners van Slochteren ook de handen uit de mouwen steken. Ze zijn onder meer nodig voor schilder- en schoonmaakwerk. De Houtstek wordt in het voorjaar van 2020 opgeleverd.


Plaats: Slochteren
Opdrachtgever: Stichting Multifunctioneel Centrum Houtstek
Ramingsgroep: 1 miljoen euro
Nummer: 214169


Uitgebreide informatie over dit project zien, inclusief alle contactpersonen en marktpartijen? Bekijk dit project op bouwberichten.nl. Heeft u een inhoudelijke vraag of opmerking, neem dan contact op met het redactieteam van Cobouw Bouwberichten: content@vakmedianet.nl

Wekelijks op de hoogte blijven van de belangrijkste ontwikkelingen van de mkb-aannemer? Meld je dan aan voor de CobouwVak nieuwsbrief.

 

Reageer op dit artikel