Nieuwe sportaccommodatie voor Nunspeet

Nieuwe sportaccommodatie voor Nunspeet

Een zwembad, sporthal en een turnhal. Sportliefhebbers uit Nunspeet en omgeving kunnen straks hun hart ophalen in het binnenkort te bouwen sport- en recreatiecentrum De Wiltsangh.

Het ontwerp is gemaakt door Slangen + Koenis Architecten uit Ijsselstein en Vaessen BV uit Raamsdonkveer is aangetrokken als aannemer. Dit bouwbedrijf richt zich specifiek op de ontwikkeling, bouw en het onderhoud van maatschappelijk vastgoed (denk bijvoorbeeld aan brandweerkazernes en zwembaden). Als alles volgens planning verloopt, wordt er nog aan het einde van dit jaar gestart met de bouw van De Wiltsangh op het gelijknamige sportpark. Het is de bedoeling dat het nieuwe sport- en recreatiecentrum medio 2021 in gebruik kan worden genomen. 

Qua bouw heeft het sportcomplex heeft iets weg van een Tetris-achtige puzzel, zegt wethouder Mark van de Bunte. “De sporthal komt verdiept te liggen: vier meter onder het maaiveld. Op de kleedkamers van de sporthal wordt de turnhal gebouwd. Die turnhal heeft weer een zogenaamde valkuil. Het past allemaal precies. Het wordt dus geen recht toe, recht aan gebouw.”

De architect heeft de natuur en de omgeving van het sportpark als inspiratiebron genomen voor het ontwerp. Zo komen het bos (groen), heide (paars), water (blauw) en zandverstuivingen (zandkleur) terug in het gebouw. Op het (platte) dak komen zonnepanelen te liggen, verder wordt gebruik gemaakt van de meest duurzame materialen. De gevel bestaat voor een groot deel uit glas- en staalplaten. De Wiltsangh wordt all-electric gebouwd.

De zonnepanelen op het dak zijn niet voldoende om het gehele complex van energie te voorzien. Daarom zal er ook gebruik worden gemaakt van een nog te realiseren zonnepark op het voormalige terrein van de Kijktuinen in Nunspeet. Het gaat om een gebied van 1 hectare. Ook het gemeentehuis zal straks gebruik gaan maken van deze energievoorziening.

De Wiltsangh bestaat straks uit een wedstrijdbad van 25 meter met zes banen en een doelgroepenbad. Ook kan er recreatief gezwommen worden. Zo komen er twee glijbanen, waaronder een 60 meter bandenglijbaan. De sporthal wordt 48 meter lang, de turnhal krijgt een vaste turnopstelling. In de centrale hal komt horeca.

Het nieuwe complex vervangt het bestaande sport- en recreatiecentrum De Brake aan de Oosteinderweg. Volgens wethouder Van de Bunte is dat complex, gebouwd in 1974, op. “Al in 2009 is gesproken over opknappen of vervangen van De Brake. Uiteindelijk is gekozen om een nieuw complex te bouwen. Het was een lang proces, maar de kogel is nu door de kerk. En het wordt echt een heel gaaf gebouw.”


Plaats: Nunspeet
Opdrachtgever: Gemeente Nunspeet
Ramingsgroep: 19 miljoen euro
Nummer: 496676


Uitgebreide informatie over dit project zien, inclusief alle contactpersonen en marktpartijen? Bekijk dit project op bouwberichten.nl. Heeft u een inhoudelijke vraag of opmerking, neem dan contact op met het redactieteam van Cobouw Bouwberichten: content@vakmedianet.nl

Bouwbericht

Bouwen sportcomplex 'Wiltsangh' bestaande uit een wedstrijdbad van 25x15,4 m / doelgroepenbad van 15x8 m / peuterbad met speelattributen / sporthal van 28x48m / turnhal / horecaruimte aan de Sportlaan 7. Het gebouw is energieneutraal / gasloos en met een EPC-waarde van 0,0. Het doelgroepenbad werd als wereldprimeur chloorvrij (ook geen zoutelectrolyse) uitgevoerd. Vml. Europese aanbesteding. Procedure niet-openbaar. Ca-Bouw verzorgde de betonwerken.

Nunspeet | Opgeleverd | € 10.000.000 - € 49.999.999

Ga naar bouwbericht