bouwbericht

BAM bouwt nieuw gemeentehuis Midden-Groningen

utiliteitsbouw 1418

BAM bouwt nieuw gemeentehuis Midden-Groningen

Op woensdag 17 april liggen de hamers klaar in het oude gemeentehuis in Hoogezand. Inwoners van de gemeente kunnen die dag afscheid nemen van het oude pand. Het moge duidelijk zijn: het oude gemeentehuis aan Gorecht-Oost in Hoogezand gaat tegen de vlakte, om plaats te maken voor een nieuw gebouw, aldus communicatieadviseur Annet Oomkens van de gemeente Midden-Groningen. Wie wil, mag een ‘stukje gemeentehuis’ meenemen.

Bedrijven en logistiek

Verbouwen / uitbreiden, na sloop aanbouw, gemeentehuis Midden-Groningen aan de Gorecht-Oost 157. Project 'Het Kielzog'. Pand gaat dienst doen als bestuurscentrum na herindeling gemeenten met Slochteren en Menterwolde in 2018. Sloop start mei/juni 2019.

HOOGEZAND | Gegund | € 10.000.000 - € 50.000.000

De gemeentesecretaris krijgt de eer het allereerste stukje steen er uit de bikken, daarna is de rest aan de beurt. Fusiegemeente Midden-Groningen bestaat sinds 1 januari 2018 uit de voormalige gemeenten Hoogezand-Sappemeer, Slochteren en Menterwolde. De ambtenaren werken nu op verschillende plekken, onder meer in de oude gemeentehuizen van Slochteren en Menterwolde. Besloten is om het nieuwe gemeentehuis van Midden-Groningen te bouwen in Hoogezand, op de plek van het oude gemeentehuis.

Dit oude gemeentehuis, in 1983 in gebruik genomen, voldoet niet meer aan de eisen van deze tijd, zegt Oomkens. “Ik heb er zelf ook een tijdje gewerkt. Neem alleen al het binnenklimaat: dat was heel slecht. De stook- en onderhoudskosten waren hoog. Uiteraard is gekeken naar de mogelijkheden om te renoveren, maar slopen en nieuwbouw is goedkoper. Bovendien wordt het nieuwe gebouw aardbevingsbestendig gebouwd.”

Eerder deze maand is bekend geworden dat BAM Bouw en Techniek het nieuwe gemeentehuis mag gaan bouwen. Voor de opdracht van de realisatie van het gebouw is een Europese aanbestedingsprocedure gevolgd. Na een voorselectie zijn vijf aannemers uitgenodigd een inschrijving te doen voor de opdracht. Op basis van prijs en kwaliteit kwam BAM als winnaar uit de bus. Zo scoorde de aannemer vooral goed op onder meer veiligheid, communicatie en overlastbeperking. De Zwarte Hond, een ontwerpbureau voor architectuur en stedenbouw, is verantwoordelijk voor het ontwerp. Ook de buitenruimte rondom het gemeentehuis wordt opnieuw ingericht. Hiervoor is een masterplan opgesteld.

Het oude gemeentehuis wordt gesloopt.

Het oude gemeentehuis, dat in mei wordt gesloopt, zit vast aan het theater, de bibliotheek en het kunstencentrum. Samen vormen gemeentehuis, kunstencentrum, theater en bibliotheek één geheel: Het Kielzog. Het theater, muziek- en kunstencentrum en de bibliotheek zijn in 2015 al grondig gerenoveerd, zegt Oomkens. Deze renovatie is fase 1 genoemd. De theaterzaal is blijven staan, daaromheen is nieuw gebouwd. Fase 2 is de sloop en nieuwbouw van het gemeentehuis. De sloop begint op het moment dat het theaterseizoen ten einde loopt, aldus Oomkens. “Zo beperken we de overlast. Ook komen er stofschermen.”

Met de uitvoering van fase 2 van Het Kielzog krijgt het huis voor cultuur en bestuur van Midden-Groningen een laagdrempelige en transparante uitstraling, laat burgemeester Adriaan Hoogendoorn weten. “We willen graag dat het nieuwe gebouw een ontmoetingsplek voor alle inwoners wordt.”

Het Kielzog krijgt straks een centrale straat, die de verschillende functies met elkaar verbindt. De publieke ruimtes worden flexibel indeelbaar gemaakt. Door de grote hoogte, het overstek en door de gevel te voorzien van een gevelpatroon ontstaat een duidelijk adres voor de verschillende functies, volgens de ontwerpers.

Het is volgens Oomkens nog niet bekend wat er met de voormalige gemeentehuizen van Slochteren en Menterwolde gaat gebeuren. “Beide gebouwen hebben we de komende twee jaar sowieso nodig, voor de huisvesting van ambtenaren. Wat er daarna gebeurt, is nog de vraag. Het pand in Slochteren is betrekkelijk nieuw, het pand in Menterwolde oud.”

Het is de bedoeling dat het nieuwe gemeentehuis van Midden-Groningen eind 2020 opgeleverd kan worden.


Plaats: Hoogezand
Opdrachtgever: Gemeente Midden-Groningen
Ramingsgroep: 28 miljoen euro
Nummer: 124240


Uitgebreide informatie over dit project zien, inclusief alle contactpersonen en marktpartijen? Bekijk dit project op bouwberichten.nl. Heeft u een inhoudelijke vraag of opmerking, neem dan contact op met het redactieteam van Cobouw Bouwberichten: content@vakmedianet.nl

Reageer op dit artikel