bouwbericht

Spoorpark Tilburg: groene long binnenstad

utiliteitsbouw 1574

Spoorpark Tilburg: groene long binnenstad

Op het voormalige Van Gend & Loos-terrein aan de St. Ceciliastraat in de Tilburgse Spoorzone wordt momenteel gewerkt aan de aanleg van het Spoorpark, een van de grootste burgerinitiatieven van het land. Het wordt een groene long in het midden van de stad, met gecombineerde functies: beachvolleybal, urban sports, horeca, een stadscamping, een uitkijktoren, scouting en een multifunctioneel evenemententerrein. De officiële opening is in juni van dit jaar.

Grond-, Weg-, en Waterbouw en energie

Herontwikkelen, na sloop 7 woningen, voormalig Van Gend & Loos-terrein tot stadspark kunstwerk / pergola's aan de St. Ceciliastraat / Hart van Brabantlaan. Project 'Spoorpark'.

TILBURG | Uitvoering | € 2.000.000 - € 5.000.000

Scouting Esjeeka gaat in het park een nieuw pand bouwen: het voormalige onderkomen – in de kelder van een groot, maar oud gebouw aan het Wilhelminapark – voldoet niet meer aan de eisen van deze tijd. Ook het zogenaamde T-HUIS is onderdeel van het park. Een theehuis dus, maar dan multi-inzetbaar. Het moet volgens de initiatiefnemers de woonkamer van Tilburg worden.

Bijzonder is de betonnen multisportlocatie met een kombochtenbaan, waar mensen kunnen skaten, fietsen of steppen. Wat ook een plek krijgt in het nieuwe park, is BeweegR: een sport-, beweeg- en vitaliteitsconcept. Er wordt een ‘open air’ beweegcentrum gerealiseerd waar Tilburgers terecht kunnen voor onder meer beachsporten, bootcamp, obstacle run en gewoon hardlopen. Verder krijgt het park een heuse stadscamping, dat tussen april en september open is. Het is de bedoeling dat er twintig campingplekken komen, bedoeld voor mensen die een paar nachtjes met camper of tent naar Tilburg willen komen. Ook zijn er plannen voor enkele Bed & Breakfast plaatsen: geen kamers, maar omgebouwde bouwketen, een huisje gemaakt van pallethout of een gepimpte retro caravan. De initiatiefnemers willen dit samen met Tilburgers bouwen. Het park krijgt bovendien veel water: het park wordt aangesloten op het watersysteem en gaat als binnenstedelijke waterberging fungeren. Verder wordt er een 30 meter hoge uitkijktoren gebouwd.

Het Spoorpark is onderdeel van De Spoorzone, een 75 hectare groot gebied midden in de stad, aan het spoor en het station. Op deze plek, die ruim een eeuw lang bekend stond als de werkplaats van de Nederlandse Spoorwegen, ontstaat een compleet nieuw stadsdeel.

In de zogenaamde Van Beurdenhoek van het Spoorpark zijn plannen voor de bouw van een 70 meter hoge woontoren. Het is de bedoeling dat hier 70 appartementen in komen, bedoeld voor jonge starters (sociale woningbouw) en senioren (middeldure huur).


Plaats: Tilburg
Opdrachtgever: Gemeente Tilburg
Ramingsgroep: 3,7 miljoen euro
Nummer: 39014


Uitgebreide informatie over dit project zien, inclusief alle contactpersonen en marktpartijen? Bekijk dit project op bouwberichten.nl. Heeft u een inhoudelijke vraag of opmerking, neem dan contact op met het redactieteam van Cobouw Bouwberichten: content@vakmedianet.nl

Reageer op dit artikel