bouwbericht

Brugklassers ontwerpen speelplek voor ‘nieuw’ winkelcentrum Utrecht

utiliteitsbouw 111

Brugklassers ontwerpen speelplek voor ‘nieuw’ winkelcentrum Utrecht

Technasiumleerlingen van het Gerrit Rietveld College in Utrecht gaan de speelplek ontwerpen voor winkelcentrum De Gaard, dat komende zomer drastisch op de schop gaat. 

Wonen

Renoveren / uitbreiden winkelcentrum De Gaard met 3500 m2 winkeloppervlakte / bouwen 15 appartementen / renoveren 45 huurappartementen aan de Obbinklaan / Lamarislaan / Eykmanlaan / Kapteynlaan in Tuindorp. Project 'De Nieuwe Gaard'.

UTRECHT | Uitvoering | € 10.000.000 - € 50.000.000

In groepjes van drie à vier gaan de brugklassers toekomstige gebruikers van de speelplek – kinderen tussen drie en pak hem beet acht jaar én hun ouders– vragen waar ze behoefte aan hebben en hoe het er uit moet komen te zien. Een vakjury, die onder meer bestaat uit een architect en een vertegenwoordiger van de gemeente, beoordeelt de inzendingen. De speelplek moet er uiteraard mooi uitzien, ook wordt gekeken naar veiligheid, afmetingen en materialen. Het is de bedoeling dat het winnende ontwerp daadwerkelijk gerealiseerd gaat worden.  

Installaties

Winkelcentrum De Gaard, in eigendom van Van der Vorm Vastgoed, moet hoognodig op de schop. De Gaard, gebouwd in de jaren zestig, is gedateerd. Zo zijn de installaties dringend aan vervanging toe. Consumenten willen bovendien steeds meer keuze en winkelcomfort, iets dat het huidige winkelcentrum onvoldoende kan bieden, aldus de eigenaar. ‘Als De Gaard niet meegaat met haar tijd, zullen steeds meer klanten de auto pakken en naar een ander winkelcentrum rijden dat wel aan hun wensen voldoet.’  

De eerste plannen voor vernieuwing en uitbreiding dateren al van 2008. Wat verder meespeelt, is de bouw van 1200 woningen op het voormalige Veemarktterrein, een paar honderd meter verderop.  

Rommelig

Het winkelcentrum aan het Troosterhof wordt bijna twee keer zo groot: van 4600 vierkante meter naar 8700 vierkante meter. Bouwbedrijf De Vries en Verburg is aangetrokken als aannemer, Moke Architecten is verantwoordelijk voor het ontwerp. Het bestaande gebouw is volgens architect Gianni Cito ‘nu nog een enigszins rommelig complex met veel achterkanten’. Hij heeft een alzijdig gebouw ontworpen, dus een winkelcentrum zonder achterkanten.

De gevel wordt uitgevoerd in baksteen, de glazen luifels rusten op houten dragers. De hoeken aan de buitenzijde zijn afgerond, middendoor loopt een winkelstraat. Ook komt er een pleintje met terras en bomen. Het aantal parkeerplekken wordt uitgebreid met honderd.  

Op dit moment telt het winkelcentrum achttien ondernemers. In De Nieuwe Gaard – zo gaat het vernieuwde winkelcentrum na oplevering heten – is plek voor acht à tien extra ondernemers. Er wordt gedacht aan een viswinkel, een wijnhandel, een fietsenzaak en een koffiebar.  

In de zomer wordt gestart met de bouw. Als alles volgens planning verloopt, kan het eerste deel van het vernieuwde winkelcentrum in het najaar van 2018 in gebruik worden genomen. De Nieuwe Gaard in het voorjaar van 2019 helemaal klaar.  


Plaats: Utrecht 
Opdrachtgever: Van der Vorm Vastgoed 
Ramingsgroep: 7.5 tot 12.5 miljoen euro


 

Reageer op dit artikel