Tauw Groep
Op nummer 6 van de ingenieursranglijst van de Cobouw50: Tauw Groep.
Op nummer 6 van de ingenieursranglijst van de Cobouw50: Tauw Groep.
Stikstofexperts zien de Nederlandse natuur nog niet snel verbeteren. Dat maakt alle bouwwensen onzeker. "Stikstofonderzoeken kunnen kostbaarder gaan worden."
Tauw profileert zich bewust als milieuadviesbureau. Eerder ging dat misschien nog ten koste van de financiële resultaten. Nu, merken co-ceo's Ralph van Roessel en Henrike Branderhorst, zorgt het juist voor voordelen.
De vervanging van koemelk door havermelk in de koffieautomaten bij TAUW heeft recentelijk tot verhitte discussies geleid. Een gebeurtenis waar ik eigenlijk niet eens meer van opkeek gezien de vergelijkbare commotie die ontstond bij eerdere activiteiten, zoals de 'inclusieborrels', de 'Meatless Nieuwjaarslunch' en het 'Boys don't cry webinar'.
Het initiatief 'Hee, ben jij oké?' moet ervoor zorgen dat straks iedereen zich écht geaccepteerd voelt in de bouw. "We zijn niet altijd een leuke sector om in te werken."
De Gerbrandy is een appartementencomplex in Utrecht met 287 vrijesector-huurwoningen en 200 studentenhuurwoningen in Utrecht, gebouwd door aannemerscombinatie Koopmans Bouw en Bouwbedrijf Wessels in opdracht van Syntrus Achmea Real Estate. De appartementen zijn verdeeld over drie bouwblokken met een totale oppervlakte van 50.000 m2, in hoogte variërend van vijf tot negentien bouwlagen met een maximale hoogte van 70 meter. Het complex - naar een ontwerp van Van der Linde Architecten - staat op de plek van het voormalige belastingkantoor. De kelder is behouden gebleven en wordt hergebruikt. De Gebrandy is opgetrokken in tunnelcyclus.
Tijdens de energiecrisis vorig jaar laaide de discussie weer op: kan Nederland zonder industrie? We staan er niet altijd bij stil, maar onze welvaart is onlosmakelijk verbonden met de industrie. Zonder industrie geen luxe goederen, en zelfs geen basisbehoeften. Van opstaan tot naar bed gaan: bedenk maar eens wat je op een dag kan doen zonder industrie?
Stilvallende projecten zorgden voor tegenvallende resultaten bij Tauw. Werk is er nog genoeg, maar inefficiënt aanbestedingsbeleid kost het bedrijf veel manuren.
Een recent artikel in de Volkskrant laat me al een tijdje niet los. Een oncoloog met veel aanzien blijkt in een ziekenhuis jarenlang seksueel grensoverschrijdend gedrag naar vrouwen te hebben vertoond. Vermoedens en geruchten waren er al jaren. Ingegrepen werd er uiteindelijk pas toen een zorgmedewerker het echt aan het licht bracht. Zou zoiets ook in de bouw- en infrasector kunnen gebeuren?
Aanmodderen, of het wegdenken van een probleem, is verworden tot onze ware volksaard. En dat is niet iets om trots op te zijn.
Als het gaat over duurzaamheid schreef ik jarenlang elke week een "deze week was een goede week - omdat"-lijstje met momenten die mij energie gaven. Bijna alles op dat lijstje ging over een moment van inzicht, verdieping en verbinding waaruit nieuwe stappen in de transitie naar duurzaamheid ontstaan.
Het is geen geheim dat we mannen én vrouwen nodig hebben om tot oplossingen te komen voor de huidige maatschappelijke vraagstukken. Een goede afspiegeling van de maatschappij. Ieder bedrijf is bezig met diversiteit en inclusie. En toch blijft Nederland, en vooral de bouwsector, achter met het aantal vrouwen op cruciale posities. Ik begrijp dat niet. En toch ook weer wel. Ik zie namelijk drie belangrijke redenen.
Dat geo-engineering in opkomst is, werd onlangs wel duidelijk uit de eindejaarslijstjes in kranten en tijdschriften. Zelf vind ik dit grootschalig ingrijpen in de natuurlijke systemen van de aarde lastig te begrijpen. De mensheid is bij voortduring onvoldoende in staat gebleken om desastreuze ontwikkelingen die wat ver van ons bed lijken te liggen, met adequate maatregelen aan te pakken.
De verduurzaming van de industrie, het creëren van stikstofruimte en het vormgeven van de energietransitie. Ingewikkelde milieudossiers met grote belangen, veel stakeholders en een hoge mate van (technische) complexiteit.
Wil je een carrièreswitch doorgeven? Mail je tekst en foto naar cobouw@vmnmedia.nl.
Sinds ik op de middelbare school met slechts één ander meisjes in de klas zat met een technisch profiel, ben ik me bewust van genderdiversiteit en wat de aan- of afwezigheid van inclusie met je doet. Met z'n tweetjes 'deden we niet mee' en hoorden we er niet bij.
Tauw verkoopt het patent voor de EquiAsh-techniek aan Heros. Dat is volgens het ingenieursbureau een logische partij om de technologie voor het opwerken van bodemassen verder op te schalen, nu alle pilots succesvol zijn afgerond. Tauw blijft nog wel betrokken als adviseur bij de doorontwikkeling.
Na een langdurige lobby heeft de bouw- en technieksector eindelijk een officieel topconsortium. Dat schept ruimte om innovaties veel krachtiger aan te jagen. Kersvers directeur William van Niekerk pleit voor compacte innovatieprogramma's die snel in de praktijk worden uitgeprobeerd. "En we gaan herhaling organiseren, zodat innovatie sneller loont."