Alles over Waterbouw

Foto: gemeente Rotterdam

Wat kost dat eigenlijk: een drijvende woning?

Om de gevolgen van het stijgende zeespiegel binnen de perken te houden is het bouwen van drijvende woningen in een land als Nederland misschien wel de meest adequate remedie. Immers, aan water geen gebrek. Daarom: wat kost dat nu, zo'n drijvende woning?

De 80 ton zware beweegbare deur vormt het sluitstuk van de Zoutdam. Foto: Rijkswaterstaat

Zonder zakdeur is de zoutdam zinloos

Met het plaatsen van de zakdeur kan de Zoutdam eindelijk doen wat 'ie moet doen: zoutwater dat met het schutten van de nieuwe zeesluis IJmuiden binnenkomt zo snel mogelijk terugloodsen richting de Noordzee.

De aanleg van de breuksteendam bij stuw Borgharen. Foto: Rijkswaterstaat

Van Oord en Mourik leggen breuksteendam aan om te laag waterpeil Maas tegen te gaan

Mourik en Paans van Oord werken in opdracht van Rijkswaterstaat aan de aanleg van een breuksteendam in de Maas. Dit moet voorkomen dat er te veel water wegstroomt uit de Maas tussen België en Borgharen.

Een dronefoto van de Nieuwe Sluis bij Terneuzen in oktober 2024. Foto: ANP/Jeffrey Groenweg

Duurder en later, maar nu open: koningen vieren megasluis Terneuzen

Op vrijdag opent koning Willem-Alexander de Nieuwe Sluis Terneuzen, formaat Panamakanaal, waar na vijf jaar bouwen voor het eerst grote zeeschepen kunnen passeren.

Mourik Groot-Ammers versterkte de Lekdijk ten oosten van Kinderdijk met een boorpalenwand. Foto: Mourik

De Lekdijk is niet lek, concludeert Rivierenland na eindeloze onderzoeken

Langs de boorpalen en ankers waarmee de Lekdijk over 2,5 kilometer is versterkt kan weliswaar wat water omhoog komen, maar dat beïnvloedt de waterveiligheid niet en de vernatting is heel lokaal. Dat concludeert het Waterschap Rivierenland, dat een heel leger adviseurs inschakelde in een slepende kwestie over de dijkversterking.

Foto: Shutterstock

Sluisproject Kornwerderzand mogelijk uitgehold: tekort loopt op tot 375 miljoen euro

De kosten van de verbreding van het sluisproject bij Kornwerderzand lopen verder op. Minister Madlener meldt dat het tekort inmiddels is opgelopen tot 375 miljoen euro. Hij overweegt goedkopere varianten.

Foto: Shutterstock

Nieuwe problemen rond kanaal Overijssel: oevers instabiel

De oevers van het Kanaal Almelo-De Haandrik zijn over ruim 40 kilometer zo instabiel dat ze snel onderhoud nodig hebben. Dat blijkt uit onderzoek van de provincie Overijssel.

Reeve Sluis en Bruggen

Strukton aan het roer in complexe waterbouw

Complexe waterbouwkundige projecten met meerdere disciplines vereisen een veelzijdige partner die vakmanschap, projectmanagement en samenwerking weet te combineren. Het zijn juist die projecten waar Strukton veel te bieden heeft. Prachtige voorbeelden zijn de bouwteamprojecten bij Reeve en Zoutkamp en het meerjarige onderhoud van de vaarwegen in Oost-Nederland.

Vissers proberen bij sluis Born vissen te redden voordat het Julianakanaal droogvalt. Het waterpeil zakt nu met één meter per dag. Foto: Marcel van Hoorn.

Meter voor meter komt de bodem van het Julianakanaal in zicht

Nu een dam is opgeworpen kan het waterpeil in het Julianakanaal ten zuiden van Born elke dag met een meter worden verlaagd. Deze week komt de bodem in zicht en kan Van den Herik eindelijk het laatste stuk van het Limburgse kanaal verruimen. 

Een deel van de FLASH-installatie die volgend jaar in Griekenland wordt getest. Foto: FLASH

Mechanisch systeem slaat overtollige elektriciteit windparken op zee ter plekke op in buizen

Een mechanisch offshore energieopslagsysteem kan stroom uit windparken veel efficiënter opslaan dan dure batterijpakketten. Simpele stalen buizen en een set vloeistofzuigers vormen de sleutelelementen.