Ballast en Hakkers bouwen zeesteiger Duitse LNG-terminal
Zo'n 14.000 kuub vloeibaar gas per uur kan vanaf 2027 worden overgeslagen op de zeesteiger die Ballast Nedam en Hakkers bouwen in het Duitse Brunsbüttel.
Zo'n 14.000 kuub vloeibaar gas per uur kan vanaf 2027 worden overgeslagen op de zeesteiger die Ballast Nedam en Hakkers bouwen in het Duitse Brunsbüttel.
Antwerpen bereidt zich voor op het afzinken van de tunnel onder de Schelde om eindelijk de ringweg te kunnen sluiten. De Vlamingen verwachten niet geplaagd te worden door een hardnekkige zouttong.
Waterbouwers vrezen 'een bouwstop' door niet gehaalde doelen uit de Kaderrichtlijn Water (KRW). "Dat zal wel meevallen", suste minister Madlener van Infrastructuur en Waterstaat woensdag in de Tweede Kamer. Wel wil hij projecten meer gaan bundelen en procedures vereenvoudigen.
Terwijl Van den Herik aan de noordkant de laatste bentonietmatten uitrolt, treft de aannemer in het zuiden de voorbereidingen om het water weer in te laten. Dat moet heel voorzichtig, zodat de hagelnieuwe bodembescherming van het Julianakanaal niet wegspoelt.
Bij Hakkers uit Werkendam is er volop reden voor een feestje. Het bedrijf blijft maar groeien en mag zich een hoofdrolspeler noemen in een relatief kleine markt. Logisch dat de stap naar het buitenland is gemaakt. En het familiebedrijf viert ook nog eens het 150 jarig bestaan.
De oplossing voor het ene probleem, introduceert weer een ander. De speciale zoutdam naast Zeesluis IJmuiden blokkeert de waterafvoer zo sterk dat het bestaande gemaal het zoute water niet meer goed naar zee kan pompen. Rijkswaterstaat zit met de handen in het haar.
Bouwplannen nabij het water stranden steeds vaker door klimaatverandering en ruimteclaims van Rijkswaterstaat. Van de zotte, vindt waterbouwexpert Ties Rijcken. Hij is deze week te gast in de podcast Doorzagen. Zijn suggestie? "Bouw het Markermeer vol."
Brug Uitwellingerga in Friesland kan definitief niet meer worden gerepareerd. Dat meldt Rijkswaterstaat na uitgebreid onderzoek naar de staat ervan. De vooroorlogse brug was sinds november 2024 om veiligheidsredenen al afgesloten voor auto- en landbouwverkeer.
Na uitvoerige praktijkproeven bleek het mogelijk ook het laatste stukje Julianakanaal af te dichten met flinterdunne matten met bentoniet. Eén centimeter van de wonderklei houdt net zo goed water tegen als een meter rivierklei.
Rijkswaterstaat komt 400 à 500 miljoen euro tekort voor projecten om de waterkwaliteit te verbeteren. Waterbouwers zien opdrachten om de doelen van de Kaderrichtlijn Water (KRW) te halen maar mondjesmaat de markt op komen.