Foto: Shutterstock

Opinie | Nederland is vol. Ja, met koeien en varkens

Nederland heeft ruimte zat. Maar het wordt tijd voor andere ruimtelijke-economische keuzes. Dat schrijft Jan Jager, planoloog en hoofdredacteur van BT - Vakblad voor economische gebiedsontwikkeling.

Foto: Cobouw

Hoe een 'klimaatkaart' toont waar bouwen niet slim is

Een kaart van Nederland die precies aangeeft wat op welke plek de gevolgen van bouwen zijn voor bodem en water. Dat moet projectontwikkelaars helpen keuzes te maken die het risico op, bijvoorbeeld, overstromingen beperken. Volgens mede-ontwikkelaar Bas Kolen is gebruik van de klimaatkaart geen bedreiging voor de woningbouw.

Lelystad. Foto: Shutterstock

Waterschappen zien rol veranderen en willen meer inspraak bij bouwplannen

Gevraagd en ongevraagd mengen waterschappen zich in bouwplannen. 'De keuzes die wij moeten maken en die ontwikkelaars moeten maken, raken steeds meer met elkaar verweven.'

Alex Hekman, Business Director Water Sweco. Foto: Sweco

Het watersysteem wordt te star: 'water- en bodemsturend werken vraagt om grote verandering'

Wie bouwt met water als uitgangspunt, moet niet per locatie kijken, maar naar het hele watersysteem. En denk vooral niet te rekenkundig, maar kies een robuuste oplossing, zegt Alex Hekman van Sweco.

'Visies vormen, volgens mij zijn we dat verleerd'

'Visies vormen, volgens mij zijn we dat verleerd'

Marieke Mentink zoekt naar de knoppen om de woningopgave te versnellen. Deze maand gaat ze in gesprek met Riek Bakker, stedenbouwkundige baanbreker.

Little C is volgens de provincie Zuid-Holland een voorbeeldig woningbouwproject. Foto: Guido Benschop

Provincie Zuid-Holland barst uit haar voegen. 'Lastige keuzes zijn onvermijdelijk'

Het bijbouwen van nieuwe woningen, bedrijfspanden en wegen kan niet meer zomaar in Zuid-Holland. "De tijd van ongeremde groei ligt achter ons."